Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 10. 2015. 10:38 >> 10:26
2

IZBORI U POLJSKOJ

Poljska premijerka Eva Kopač priznala poraz

Poljska premijerka Eva Kopač priznala je sinoć, odmah nakon prve izlazne ankete sa birališta na jučerašnjim redovnim izborima za novi saziv Parlamenta Poljske, izborni poraz i izjavila da pobjednicima, opozicionoj konzervativnoj partiji Pravo i Pravda ostavlja Poljsku u dobrom stanju.

 

 

 

"Nijesmo protraćili tih osam godina (na vlasti). Poljska je danas zemlja koja se ekonomski razvija, nezaposlenost je jednocifrena. U takvoj kondiciji ostavljamo zemlju onima koji su pobijedili", kazala je Eva Kopač.

Poljaci su na redovnim izborima za Sejm poljskog parlamenta po proporcionalnom izbornom sistemu liberalnoj Građanskoj platformi premijerke Eve Kopač dali svega 23,4 odsto glasova.

Glavni rival liberala, evroskeptična konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, ako i zvanični rezultati potvrde izlaznu anketu za poljske televizije, moći će sa 39,1 odsto glasova i 242 poslanika u Sejmu da sastavi vladu sama, bez koalicionog partnera.

"Ovo je prva pobjeda jedne stranke u našoj demokratiji. Naš blok može da se proširi. Pružamo ruke svima koji žele da promijene Poljsku. Trebalo bi da nas bude što više jer nas čekaju ogromne i nečuveno teške obaveze", kazao je lider pobjedničke stranke, bivši premijer Jaroslav Kačinjski.

Simbolično je za ovu pobjedu zahvalio pokojnom bratu blizancu, bivšem predsjedniku Poljske Lehu Kačinjskom koji je poginuo sa državnom delegacijom u padu aviona kraj Smolenska u Rusiji 2010. godine, na isti način kao 2005. godine kada je izabran za predsjednika Leh Kačinjski njemu: "gospodine predsjedniče, zadatak je obavljen".

Na politički testament pokojnog Leha Kačinjskog pozvala se i vjerovatna nova poljska premijerka Beata Šidlo.

"Pošli smo njegovim putem. Bili smo pokorni prema realnosti koja nas okružuje. Radili smo pošteno, čitavih osam godina", kazala je Beata Šidlo i naglasila da pobjedu na izborima konzervativci imaju da zahvale tome što su neprestano bili dosljedni.

Pored Prava i Pravde i Građanske platforme u novom sazivu Sejma, poljskog  parlamenta biće još i poslanici nove stranke Savremena i koalicioni partner u dosadašnjoj vladi, Poljska narodna stranka a jedan mandat po zakonu pripada bez obzira na rezultate i jednom predstavniku njemačke manjine.

Državna izborna komisija saopštiće koje sve partije su prešle cenzus i ušle u Sejm a u utorak i zvanične konačne rezultate i imena svih 460 poslanika Sejma kao i imena novih 100 senatora u gornjem domu parlamenta koji se bira po većinskom  izbornom sistemu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније