Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 10. 2015. 08:29   >>  08:21

DEJVID MILIBAND

"Više izbjeglica u Istanbulu nego u ostatku Evrope"

Predsjednik Međunarodnog komiteta za spasavanje Dejvid Miliband izjavio je da skoro 60 odsto izbjeglica živi u gradovima.

Prema najvama iz Evropske komisije, potpisivanju će prisustvovati kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini.

Budući da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU. Unija je Lisabonskim sporazumom dobila status pravnog lica, a time i mogućnost da pregovara o međunarodnim sporazumima. 

Zeleno svjetlo za potpisivanje SSP sa Kosovom dale su prošle nedjelje zemlje članice na sastanku predstavničkog pripremnog tijela Savjeta EU. 

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje kako po pitanju ekonomske razmjene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju EU. 

Savjet EU je u junu 2013. odobrio otvaranje pregovora o SSP sa Kosovom, nakon što je urađena studija izvodljivosti, a Evropska komisija je SSP usvojila krajem aprila ove godine i uputila ga Savjetu ministara EU. 

Kako je prošle nedjelje naveo jedan evropski diplomata za AFP, uprkos dvogodišnjim pregovorima nije postignut očekivani napredak, i u Briselu su zabrinuti zbog stanja u oblasti vladavine prava, korupcije i organizovanog kriminala.

"Budimo iskreni, bilo je napretka, ali nisu na nivou očekivanja", rekao je on, dodajući da bi potpisivanje trebalo da podstakne Kosovo da udvostruči napore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније