Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 04. 2013. 13:20 >> 13:20

Saudijska Arabija

Prva reklama protiv nasilja nad ženama

„Neke se stvari ne mogu sakriti“, slogan je prve reklame u istoriji Saudijske Arabije protiv porodičnog nasilja.

Na slici se vidi žena koja nosi burku, a ispod koje se nazire modrica na oku. To je dio kampanje koju sprovodi Fondacija kralja Kalida i koja je privukla svjetsku medijsku pažnju.

Kampanja ima za cilj da  osigura pravnu zaštitu žena i djece - žrtava nasilja.

„Pojava pretučene žene u Saudijskoj je Arabiji mnogo je veća nego što se misli", piše u popratnom tekstu kampanje kojom se Saudijci i Saudijke ohrabruju da prijave slučajeve nasilja.

„Svaka šesta žena je zlostavljana verbalno, fizički ili emocionalno svakoga dana, a 90 odsto nasilnika su muževi ili očevi. Prema istraživanjima Nacionalnog programa za porodičnu bezbjednost, većina žena nije svjesna svojih prava", komentarisala je kolumnistkinja Samar Fatani.

Aktuelni saudijski kralj Abdulah posljednjih godina je blago oslabio stroga pravila nametnuta ženama u toj zemlji. 2011. žene su dobile pravo glasa i mogućnost kandidovanja na lokalnim izborima. Takođe je najavljeno da će ženama biti dopušteno da se bave pravom.

Međutim, brojne restrikcije koje Saudijke čine modernim robinjama i dalje su na snazi. One ne smiju da voze, službeno da se zaposle ili napuste zemlju bez odobrenja (uglavnom oca ili supruga). 2011. uveden je i zakon kojim se otac ili suprug SMS-om obavještavaju o kretanjima žene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније