Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 05. 2013. 10:56 >> 10:58

SUKOB POSLANIKA

VIDEO: Tuča u venecuelanskom parlamentu

Gađali su se svime što im je došlo pod ruku, a mnogi su parlament napustili krvavih glava. Incident se dogodio tokom burne sjednice venecuelanskog parlamenta, kad je, prema tvrdnjama opozicije, sedam njihovih zastupnika napadnuto i povrijeđeno dok su protestovali zbog mjere da im se ne dopusti da govore u Nacionalnoj skupštini zbog toga što ne priznaju izbornu pobjedu Nikolasa Madura, na predsjedničkim izborima 14. aprila.

Zastupnici iz vladajuće stranke okrivili su svoje "fašističke protivnike" za uzrokovanje sukoba, a novi predsjednik Maduro rekao je kako su znali da je oozicija došla da izazove nasilje i da se to ne smije ponoviti.

Maduro, kog je za svojeg nasljednika izabrao Hugo Čavez prije smrti, pobijedio je opozicionog kandidata Enrikea Kapriljesa za za 1,5 odsto glasova, a Kapriljes je odbio da prizna Madurovu pobjedu, tvrdeći da su izbori lažirani i da je bilo na hiljade slučajeva nepravilnosti.

Sukob je navodno počeo kad su opzicioni zastupnici predsjedniku skupštine Diosdadu Kabelu viknuli da "je fašista" i razvili transparent na kojem je pisalo "Parlamentarni državni udar".

Tad su ih napali zastupnici vladajuće opcije, a u tuči su se međusobno gađali svime što im je došlo pod ruku, od stolova do laptopa, dok je jedan zastupnik, prema izjavi neimenovanog očevica, udaren po glavi stolicom.

Najmanje osam ljudi ubijeno je u nasilnim protestima dan nakon izbora 14.aprila. Opozicija to naziva novim talasom represije, a Maduro nju optužuje da želi da izvede državni udar. 

Novo potencijalno poprište sukoba mogle bi biti ulice Karakasa, u kojem su i vlast i opozicija za danas najavile skupove svojih pristalica u čast Međunarodnoga praznika rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније