Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Agencije ]

11. 11. 2015. 21:52 >> 21:46
1

NETANJAHU PORUČIO

EU da se srami što obilježava jevrejsku robu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Evropsku uniju "treba da bude sramota" zbog odluke da se stavi posebna oznaka na proizvode napravljene u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Netanjahu, koji je u posjeti Vašingtonu, izdao je danas saopštenje u kojem navodi da je u odluci EU Izrael nepravedno negativno označen i optužio Uniju da kritikuje "stranu koju napadaju teroristi". prenosi Beta.

"Evropsku uniju treba da bude sramota", naveo je Netanjahu, ocjenjujući da će izraelska privreda izdržati taj udarac iz Brisela i da će on najviše pogoditi palestinske radnike koji rade u izraelskim fabrikama na Zapadnoj obali.

Odnosi EU i Izraela su pogoršani pošto je Brisel danas odobrio smjernice za članice da se posebno označavaju proizvodi iz jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama, što je Izrael već kritikovao kao "prikriveni antisemitizam".

EU se protivi izgradnji jevrejskih naselja na teritorijama koje Palestinci smatraju okupiranim i žele ih u okviru buduće države na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu.

Izraelska vlada to smatra bojkotom svojih proizvoda u vrijeme dok je potrebna diplomatska pomoć za napredak u mirovnim pregovorima.

Velika Britanija, Belgija i Danska su već uvele posebno označavanje proizvoda iz spornih jevrejskih naselja, prije svega voća i povrća.

To označavanje moglo bi, doduše, da utiče na manje od jedan odsto ukupne trgovine između EU i Izraela koja iznosi oko 30 milijardi eura.

"Nema izgleda za mir sa Palestincima"

Izraelski premijer je ocijenio tokom posjete SAD-u da nema izgleda za mir sa Palestincima, sugerišući da očekuje nastavak zastoja u pregovorima. Ti pregovori o okončanju skoro sedam decenija sukoba između Izraela i Palestinaca doživjeli su krah još u aprilu prošle godine, kada je propao posljednji pokušaj SAD-a da posreduju.

"Svaki dogovor, ili svaki aranžman, unilateralni ili onaj o kome se pregovaralo, mora da obezbijedi da Izrael zadrži sposobnost da se brani sam protiv prijetnje, uključujući i sa teritorija sa kojih se povuče", rekao je Netanjahu, istakvši da je to "najvažnija mjera.To je nešto što ne vidim da Palestinci sada prihvataju". 

Izraelski lider, za koga se zna da se svrstava uz Republikance u Kongresu SAD, to je rekao za Centar za američki napredak u Vašingtonu, prenio je AFP.

On je to rekao usred novog talasa nasilja koje prijeti da preraste u novi palestinski ustanak, intifadu, protiv izraelske okupacije. 

Dvanaest Izraelaca ubijeno je od sredine septembra u palestinskim napadima, mahom nožem, a 77 Palestinaca poginulo je za to vrijeme,uključujući 50 onih koje je Izrael označio kao napadače. 

Ostali su poginuli u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama. 

Netanjahu je takođe rekao da zamrzavanje širenja jevrejskih naselja nije pomoglo da se obnove mirovni pregovori, dodavši da palestinski predsjednik Mahmud Abas "nije došao za sto". 

Međunarodna zajednica je osudila širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama, označivši to prijetnjom za bliskoistočni mirovni proces, jer podriva osnovu za buduću palestinsku državu. 

Kada je iz publike postavljeno pitanje o Jerusalimu, Netanjahu nije želio da se povede diskusija. 

"Postoji pitanje Jerusalima i posebno Brda hrama, za koje mislim da nije rješivo. Ja jednostavno ne vidim sada rješenje za to", rekao je Netanjahu, aludirajući na namjere Palestinaca da proglase istočni Jerusalim glavnim gradom svoje buduće države. 

"Mislim da bi trebalo da ostane pod izraelskim suverenitetom i to je jedini put da se spriječi da eksplodira", zaključio je Netanjahu. 

Portaparol Bijele kuće Džoš Ernest ponovio je u međuvremenu ocjenu izrečenu i prije Netanijahuovog sastanka s predsjednikom SAD Barakom Obamom u Bijeloj kući u ponedjeljak, da se ne očekuje obnova pregovora tokom preostalih mjeseci Obaminog mandata. 

"Mislim da smo bili prilično otvoreni o činjenici da se, imajući u vidu dinamku na obje strane, ne očekuje da će dvodržavno rješenje biti postignuto u narednih 14 mjeseci", rekao je Ernest, prenose izraelski mediji. 



On je dodao da se ne očekuje ni obnova pregovora za to vrijeme. 

Obama i Netanijahu su između ostalog razgovarali o obnovi memoranduma o razumijevanju, na osnovu koga Izrael godišnje prima 3,1 milijarde dolara pomoći od SAD. 

Obojica su stupili na dužnost 2009. 

Od tada je Obama učinio dva neuspjela pokušaja da se Izrael i Palestinci angažuju u mirvnom procesu koje bi vodilo do dvodržavnog rješenja. 

Nakon što je posljednja runda pregovora okončana 2014. godine, činilo se kao da su okolnosti, kao što su rat u Gazi u ljeto iste godine i izbori u martu sljedeće spriječili treću inicijativu SAD. 

U posljednjim danima izbornog procesa Netanijhu je rekao da, imajući u vidu nasilni ekstremizam u regionu, ne postoje uslovi koji će omogućiti osnivanje palestinske države u to vrijeme, na šta je Obamina adminstrcija odgovorila da će preispitati svoju politiku u odnosu na bliskoistočni mirovni proces. 

Ernest je rekao da je administracija završila preispitivanje i došla do istog zaključka kao i Netanjahu iako se analize problema razliikuju. 

"Procjena od prošle nedjelje je da dvodržavno rješnje neće dogoditi dok je Obama na funkciji", rekao je Ernest.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније