Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

RTCG, Beta

21. 11. 2015. 14:53 >> 14:42
1

NAJVIŠI NIVO UZBUNE

Brisel: Spremali slične napade kao u Parizu

Belgijski premijer Šarl Mišel je izjavio da su teroristi spremali napade oružjem i eksplozivom na više mjesta "slično atentatima u Parizu" i da je zato u Briselu danas proglašen najviši stepen uzbune zbog "ozbiljne i prijeteće terorističke opasnosti".

Mišel je to rekao poslije hitnog zasijedanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odluke u noći između petka i subote da se obustavi promet u briselskom metrou i tramvajskim prugama koje idu ispod zemlje, dok su sve javne manifestacije i priredbe otkazane, a na ulicama Brisela patroliraju vidno pojačane policijske i vojne snage.

Pored ostalog je otkazan današnji koncert u Briselu francuskog rok pjevača Džonija Holideja, kao i fudbalske utakmice i druge priredbe.

Premijer Mišel je rekao da se "od stanovništva traži da poštuje sva uputstva za bezbjednosti i da za informisanje koristi jedino zvanična saopštenja".

Vlada je pozvala građane na oprez i poručila da nema razloga za bilo kakvu paniku.

Belgijski premijer je naglasio da je odluka da se uvede najviši, četvrti stepen opasnosti od terorističkih napada donijeta zbog saznanja da takva prijetnja postoji od lica naoružanih vatrenim oružjem i eksplozivom, a koja su povezana s atentatima u Parizu.

Prema saznanjima policije, mogući ciljevi napada su bili trgovinski centri i ulice i saobraćajna infrastruktura.

Vlasnici trgovačkih radnji i sličnih objekata u centru Brisela su pozvani da ih zatvore, a na prilazima glavnog trga Gran plas su postavljene barijere i prolaznike pretresa policija, dok su na krovovima zauzeli položaje policijski i vojni snajperisti.

Vlada je građanima izdala preporuke da izbegavaju mjesta na području Brisela gdje se okuplja više ljudi, kao što su željezničke stanice, aerodromi i drugi objekti.

Belgijski mediji spekulišu kakva bi opasnost mogla navesti vladu da zavede četvrti, najviši stepen uzbune u Briselu i pored ostalog se ukazuje na to da je juče pod optužbom za pomaganje terorističkih atentata u Parizu u Belgiji uhapšen i treći osumnjičeni jatak.

Pretresi i potrage za saučesnicima atentata u Parizu su u toku u glavnoj "pozadinskoj bazi" terorista u briselskom predgrađu Molenbek, ali i u četvrtima Žet i Laken.

Belgijska, francuska i policije drugih okolnih država tragaju za Salahom Abdeslamom, preživelim odbjeglim pripadnikom osmočlane terorističke grupe koja je izvela napade u Parizu, u kojima je stradalo 130 ljudi i ranjeno više od 300 osoba.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније