Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 11. 2015. 23:46 >> 23:34
1

ŠTEDNJA VODE I STRUJE

Švedski kralj bi zabranio kupanje u kadi

Kako bi očuvao pitku vodu, ‘zeleni kralj’, Karl Gustav XVI želi da zabrani kupanje u kadi.

Relaksacija u kadi napunjenoj vrućom kupkom sjajan je način da se opustite. No, uskoro bi to moglo postati stvar prošlosti ukoliko švedski kralj svoj naum sprovede u djelo, barem u svojoj zemlji. Ekološki osvješten monarh našalio se sa zabranom u nastojanju da se bori protiv globalnog zagrijavanja, ali ipak u tome vidi smisao.

"Sve kade bi trebalo zabraniti. Samo zamislite", rekao je kralj Karl Gustav. "Ima u tome istine, radi se o malom detalju sa ogromnim uticajem".

Kraljeva izjava dolazi kao priprema za učešće u raspravi u Ujedinjenim nacijama o klimatskim promjenama u Parizu iduće sedmice, na kojima bi svjetski čelnici trebalo da razgovaraju o obuzdavanju efekata staklene bašte.

69-ogodišnji kralj, koji je učestvovao na nekoliko konferencija UN o prirodnoj sredini, rekao je da je na ideju došao kada je odsjeo u jednoj hotelskoj sobi koja je imala samo kadu, bez tuša.

"Kada iziskuje puno svježe, pitke vode i energije. To mi je postalo tako očito jasno, nije baš pametno da to činim. Osjećao sam se uistinu posramljeno, stvarno jesam’.

Švedski kralj poznat je po svom stavu o zelenim pitanjima - vozi hibridni automobil, smanjio je unos mesa u organizam, a trenutno u svom kraljevskom dvorcu mijenja sijalice u one manje štetne, kao i grijanje. Ali, ne ide sve kako je zamislio jer, tvrdi, teško je sve zamišljeno uklopiti u staro zdanje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније