Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Portal RTCG [ Anadolija ]

24. 11. 2015. 22:56 >> 23:51
4

SAD i NATO PODRŽAVAJU TURSKU

Erdogan i Obama razgovarali telefonom

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan telefonom je razgovarao s američkim predsjednikom Barakom Obamom u vezi obaranja ruskog vojnog aviona.

Obama je tokom razgovora kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) i NATO podržavaju pravo Turske da brani svoj nacionalni suverenitet.

Dvojica lidera su se usaglasili da je potrebno razviti mehanizme kojima će se osigurati da se slični incidenti ne ponavljaju.

Takođe su se složili o značaju smanjenja tenzija nakon današnjeg događaja koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti.

S druge strane, turski premijer Ahmet Davutoglu je takođe večeras telefonom razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju je tom prilikom informisao o situaciji nakon obaranja ruskog aviona.


Oland: Putinu ću kazati da treba da se napada samo ID

Francuski predsjednik Fransoa Oland je nakon sastanka s američkim predsjednikom Barakom Obamom u Bijeloj kući kazao da moraju spriječiti rast tenzije koje, kako je istakao, mogu nanijeti previše štete.

Istakao je takođe da bi glavni cilj svih zemalja svijeta trebao biti odlučna borba protiv terorizma i Islamske države (ID).

"Mi, Turska, Rusija... svi to moramo raditi", rekao je Oland, dodajući da je potrebno što prije pronaći rješenje za sukobe u Siriji.

Podsjetio je da će ove sedmice boraviti u posjeti Rusiji.

"Kao što sam to i ranije činio, Putinu ću kazati da se napadi trebaju izvoditi samo protiv ID-a", istakao je Oland.

Pozvao je lidere svijeta da pokrenu kampanju protiv ID-a, podsjetivši na terorističke napade u Parizu u kojima je stradalo najmanje 130 osoba.

"Želimo da se uključe sve zemlje, ne želimo da bilo ko ostane po strani", rekao je francuski predsjednik.


Podsjećamo, turske oružane snage jutros su oborile ruski vojni avion SU-24 nedaleko od tursko-sirijske granice. Turska vojska je saopštila da je ruski avion povrijedio vazdušni prostor Turske iako je bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta, dok, s druge strane, zvanična Moskva tvrdi da avion nije prelazio tursku granicu.

Dva pilota, koja su se katapultirala iz oborenog aviona, živa su i u zarobljeništvu ih drže pobunjenici u Siriji, ali Turska radi na tome da budu oslobođeni, rekao je neimenovani zvaničnik turske vlade Rojtersu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније