Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 11. 2015. 21:10   >>  21:08 23

PROTIVVAZDUŠNA ODBRANA

Sirija: Rusi rasporedili S-400 u bazi

Rusija je rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Na video snimku postavljenom na zvaničnu Fejsbuk stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovaranje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Američki zvaničnici kritikovali su odluku Rusije da pošalje rakete u Siriju, ističući da njihovo prisustvo izaziva "pojačanu zabrinutost" zbog širine njihovog dometa od 400 kilometara koji se prostire preko granica Sirije ka Turskoj.

Rusija i Turska prekinule vojnu interakciju

Rusko ministarstvo odbrane i turske oružane snage prekinule su sve kanale vojne interakcije, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov.

"Svi postojeći kanali interakcije između ruskog ministarstva odbrane i turskih oružanih snaga danas su prekinuti na osnovu ranije donijete odluke", rekao je Konašenkov.

"Ovo se odnosi, ne samo na takozvanu 'vruću liniju' uvedenu da se isključe mogući vazduhoplovni incidenti tokom uništavanja terorističkih objekata u Siriji", kazao je portparol ruskog ministarstva, prenosi TASS.

Predstavnik ruske mornarice koji je bio poslat u Tursku da koordiniše aktivnosti Crnomorske flote i turskih pomorskih snaga opozvan je, dodao je on.

Erdogan: Putin mi se ne javlja

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi Turska reagovala drugačije da je znala da je ratni avion, koji su njene snage oborile na sirijskoj granici ove sedmice, bio ruski.

"Da smo znali da je to bi ruski avion, možda bismo ga drugačije upozorili", rekao je Erdogan za televiziju "Frans 24".

Erdogan je kazao da ruski predsjednik Vladimir Putin nije odgovorio na njegov poziv nakon incidenta koji je ozbiljno narušio odnose dvije države, prenio je AFP.

Moskva: Uništili smo sve teroriste na mjestu pada aviona

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su svi teroristi koji su se nalazili u oblasti pada aviona ubijeni u vazdušnim i artiljerijskim udarima.

Turska se neće izviniti Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona, rekao je danas predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan. Rusija ne čuje objašnjenja od najvišeg turskog rukovodstva za obaranje ruskog aviona, niti prijedlog za naknadu štete, kao ni obećanja da će počinitelji zločina biti kažnjeni, kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Današnji vazdušni udari ruske vojske na položaje pobunjenika u niziji Gab

Ruska i sirijska vojska su likvidirale sve militante koji su se nalazili u području pada ruskog Su-24, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Taj region su bombardovale naše snage iz vazduha, dok su sirijske vladine trupe artiljerijskom paljbom gađale položaje pobunjenika. Sve terorističke i druge `misteriozne` grupe su eliminisane," istakao je PR ruske vojske Igor Kanašenkov.

Erdogan: Rusi, ne mi, da se izvine

"Mislim da, ukoliko neko treba da se izvini, da to nismo mi. Oni koji su narušili naš prostor su oni koji treba da se izvine. Naši piloti i vojska su samo obavljali svoju dužnost, koja je bila odgovor na nasilje i rušenje pravila", saopštio je predsjednik Turske Redžep Erdogan.

Takav stav je ponovio i ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

"Ne treba da se izvinjavamo zbog nečega u čemu smo u pravu", istakao je on.

Čavušoglu je podsjetio da je Turska juče izrazila žaljenje zbog tog incidenta, prenijela je agencija AFP, objasnivši da je riječ o telefonskom razgovoru turskog ministra spoljnih poslova i ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije danas da se Turska još nije izvinila zbog obaranja vojnog aviona iznad tursko-sirijske granice, niti da je ponudila garancije da će odgovorni za taj zločin biti kažnjeni.

Putin je u obraćanju novinarima u Kremlju rekao da još nije dobio izvinjenje od Turske, kao ni "ponudu da se nadoknadi šteta".

Putin: Turska vodi naše odnose u ćorsokak

"Čini se da tursko rukovodstvo namjerno vodi rusko-turske odnose u ćorsokak. Žao nam je zbog toga", rekao je Putin tokom svečane predaje akreditiva za ambasadore 15 zemalja. On je izjavio da je apsolutno neobjašnjiv "podmukao udarac s leđa" od onih koje je Rusija smatrala partnerima u borbi protiv terorizma.

Putin je precizirao da misli na incident s oborenim ruskim Su-24 na tursko-sirijskoj granici. On je takođe kazao da je obaranje tog aviona protivno međunarodnom pravu.

Putin je dodao da neke zemlje nastavljaju da zarađuju milione dolara na trgovini naftom, narkoticima i istorijskom baštinom, koje im dostavlja Islamska država.

"Nećemo se vojno svetiti Turskoj"

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov je rekao da ta zemlja neće preduzeti vojnu odmazdu protiv Turske u vezi s tragičnim incidentom s Su-24.

Pri tome je istakao da će se taj događaj negativno odraziti na bilateralne odnose Rusije i Turske. Stručnjak za vazduhoplovno pravo Elmar Gimula smatra da Turska vojska, koja je oborila ruski bombarder, nije mogla to uraditi na vlastitu inicijativu, bez odobrenja s državnog vrha.

Podsjetimo, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je juče izjavio da Turska nema namjeru da eskalira taj incident. Odbacio je ruske tvrdnje da su vojni avioni te zemlje na sjeveru Sirije izvodili operaciju protiv terorista, ističući da je taj prostor naseljen sirijskom turkmenskom manjinom.

"Dok Rusi tvrde da napadaju ID, gađaju Turkmene, naše rođake u Siriji, koji brane svoju teritoriju", rekao je Erdogan.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin je ranije istakao da su vazdušni udari u provinciji Latakija izvedeni jer se tu nalazi najviše džihadista koji potiču iz Rusije, od kojih Kremlj strahuje da bi mogli da izvedu napade kada se vrate u svoju rodnu zemlju.

Prekjučerašnji događaj očito je bio upozenje Rusiji da prestane s napadima na tim prostorima, ali su ruske snage nastavili još žešće vazdušne napade.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније