Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 05. 2013. 09:31   >>  09:32

BEČ

Umro najstariji logoraš

Najstariji preživjeli logoraš Leopold Englajtner iz Sankt Volfganga im Salckamergut u Austriji preminuio je u 107. godini života.

Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora potvrdio je da je Englajtner umro 21. aprila, nedugo prij svog 108. rođendana, koji je trebalo da proslavi 23. jula.

Englajtner je, kao Jehovin svjedok, za vrijeme Trećeg rajha odbijao da služi u Vermahtu.

On je preživio tri godine strahote koncetracionih logora Buhenvald, Niderhagen i Ravensbrik, a 1943. je, sa samo 28 kilograma težine, pušten na "doživotni prinudni rad".

Kada je 1945. došao poziv za njemačku vojsku on se krio nedeljama u planinama.

Englajtner je bio veoma aktivan i čak je i sa više od sto godina života putovao kroz Evropu i SAD, kako bi mladim generacijama prenio svoju priču.

Englajtner je rođen 1905. godine u Štrobl am Volfgangzeu, bio je kritičar monarhije, a vjeru u crkvu izgubio je tokom Prvog svjetskog rata, te je prešao u Jehovine svjedoke.

Njegova životna priča ovjekovječena je u dokumentarnom filmu "Merdevine u lavljoj jami“, koja je nedavno dobila nagradu na festivalu u SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније