Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 05. 2013. 12:19 >> 12:19

OSUĐEN NA15 GODINA

SAD Sj. Koreji: Oslobodite Baija odmah!

Nakon što je sjevernokorejski sud američkog državljanina Keneta Baija osudio na 15 godina zatvora uz prisilni rad, Sjedinjene Države su od režima u Pjongjangu zatražile njegovu amnestiju.

Sjedinjene Države su zatražile od Sjeverne Koreje da amnestira i odmah oslobodi državljanina SAD-a koji je u toj zemlji u četvrtak osuđen na 15 godina zatvora uz prisilni rad zbog „zločina protiv države“.

Kenet Bai (44) rođen je u Južnoj Koreji, ali je dobio državljanstvo SAD-a gdje je studirao psihologiju na Univerzitetu u Oregonu. Ova presuda za nedefinisane zločine uslijedila je nakon dva mjeseca napetosti između Pjongjanga i Vašingtona u kojima je ta izolovana i osiromašena zemlja prijetila nuklearnim ratom Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji.

Pjongjang je ranije pokušavao da iskoristi uhapšene američke državljane u pregovorima sa SAD-om, no Vašington sada ne traži izaslanika koji bi osigurao Baijeovo oslobađanje kao što je ponekad činio, rekao je jedan zvaničnik SAD-a koji je želio ostati neimenovan.

Zvaničnik je rekao da je SAD posljednjih godina nastojale da razbiju obrazac po kojem su krize u odnosima sa Sjevrenom Korejom rješavali nagodbama.

„Tražimo od Demokratske Narodne Republike Koreje (Sjeverne Koreje) da amnestira gospodina Baija i odmah ga oslobodi“, rekao je zamjenikportparola Stejt Dipartmenta Patrik Ventrel.

KCNA je saopštila da je suđenje Pae Jun-ho, što je korejska verzija Baijeovog imena, održano 30. aprila. Bai je bio u grupi od pet turista koji su posjetili grad Rajin na sjeveroistoku Sjeverne Koreje u novembru prošle godine i od tada ga je držala policija.

Južnokorejski aktivisti za zaštitu ljudskih prava su rekli da je Bai možda uhapšen jer je slikao izgladnjelu djecu. Državna sjevernokrejska novinska agencija KCNA nije navela za koje je tačno zločine, osim „zločina protiv države“, Bai osuđen.

Po sjevernokorejskom zakonu, kazna za neprijateljsko djelovanje protiv države iznosi između pet i deset godina teške robije. Baijeva 15-godišnja kazna čini se težom od onih koje su presuđene drugim Amerikancima zarobljenim u Pjongjangu zbog zločina protiv države. Još nije poznato je li Bai odmah po izricanju presude odveden u zatvor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније