Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 01. 2016. 13:14 >> 13:00
2

MIROSLAV LAJČAK

"Bez Šengena najteže zapadnom Balkanu"

Od propasti Šengenskog sporazuma najteže posljedice će osjetiti zemlje zapadnog Balkana, upozorio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

 

 

 

On smatra da se nijesu stekli uslovi da BiH dobije status kandidata u februaru, dok je vlastima u RS poručio da prestanu da prijete održavanjem referenduma.

Migrantska kriza, na čijem je udaru evopski kontinent, ozbiljno je dovela u pitanje Šengenski sporazum, a ukoliko on propadne najteže posljedice osjetiće zemlje zapadnog Balkana, rekao je Lajčak u intervju banjalučkim Nezavisnim novinama. 

"Kad god nemamo vjerodostojnu strategiju na evropskom nivou zemlje donose odluke same za sebe. I to samo pokazuje koliko je važno da Evropska unija izađe s realističnom i izvodljivom strategijom kako riješiti pitanje migranata. Jer ako nastavimo donositi odluke svako za sebe, onda možemo doći do situacije da Šengen nestane. A bojim se da bi najveću cijenu toga platili građani zapadnog Balkana", rekao je Lajčak. 

Lajčak, koga ovaj banjalučki dnevnik predstavlja kao diplomatu koji odlično poznaje prilike u regionu kaže da se do sada predlagalo puno nerealnih rješenja koje je bilo nemoguće sprovesti, što je samo otežalo stanje. 

Dodao je da je, uprkos poteškoćama, siguran da će se na kraju naći sprovodljiv odgovor koji bi bio prihvatljiv za sve članice EU, jer je, kako je rekao, sada "realnost stigla one političare koji je nijesu htjeli priznati". 

Ocijenio je kako je ključ u zaštiti spoljnih granica šengenskog prostora, uz registraciju izbjeglica koje se tamo pojavljuju. 

Lajčak smatra da je sada najveći problem to što izbjeglice prolaze kroz Grčku bez posebnog nadzora i ograničenja, a do juna, kada je rok za uspostavu zajedničke evropske službe za nadzor granice, puno je vremena i teško je predvidjeti šta se sve do tada može dogoditi. 

Upitan da li će sadašnja kriza dovesti do raspada EU, Lajčak je odgovorio da ne vjeruje da će se to dogoditi."EU će biti tu, jer je ona potrebna svim članicama EU pa na te teme ne treba trošiti vrijeme". 

Komentirajući najave iz Sarajeva da će vlasti BiH 15. februara predati zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU Lajčak je indirektno kazao da za tako nešto trenutno nijesu ispunjeni uslovi, ali i da bi se okolnosti mogle promijeniti ako do ovog datuma unutar BiH bude postignut barem konačan dogovor o mehanizmu koordinacije odnosa s EU. 

Vlastima Republike Srpske, Lajčak je poručio da prestanu da prete referendumomm, poput onog o radu Suda i Tužilaštva BiH. 

"Ako referendum bude održan, onda će stav EU i međunarodne zajednice biti izričito negativan i imaće ozbiljne posljedice. Prvo, neće se riješiti pitanje pravosuđa. A, drugo, nemam ni najmanje sumnje da će biti veoma negativnih posljedica za organizatore referenduma", poručio je Lajčak.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније