Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

07. 02. 2016. 17:06   >>  16:59 2

NETANJAHU POZVAO

Svijet da osudi spaljivanje svetih knjiga

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je danas svijet da osudi napad na improvizovanu sinagogu na Zapadnoj obali, u kome su spaljene svete knjige.

Svici Tore su bili u šatoru korišćenom kao sinagoga blizu mjesta gdje su juna 2014. nađena tijela tri jevrejska tinejdžera. Njih su oteli i ubili Palestinci, za koje Izrael tvrdi da su članovi militantnog Hamasa, a nakon tog ubistva eskaliralo je nasilje i preraslo u pedesetodnevni rat u Pojasu Gaze.

Netanjahu je ocijenio da je skrnavljenje sinagoge, nazvane po ubijenim tinejdžerima, rezultat palestinskog podsticanja na nasilje.

"Učinićemo sve da nađemo one koji su to uradili i izvedemo ih pred lice pravde, ali očekujem da svi oni, ovdje i širom svijeta, koji opravdano osuđuju skrnavljenje džamije... da se isto tako usprotive ovom gnusnom aktu", rekao je Netanjahu na početku današnje sjednice vlade.

Izrael se godinama suočava napadima vandala na džamije i crkve za koje se optužuju jevrejski ekstremisti, ali su napadi na sinagoge rijetki, navodi Asošijeted pres.

Liga za borbu protiv kleveta, sa sjedištem u SAD koja se bori protv antisemitizma širom svijeta, označila je incident "aktom antisemitizma".

Izraelski ministar obrazovanja Naftali Benet je rekao da su slike "spaljenih svetih knjiga u sinagogi istrgnute iz najmračnijih noći istorije našeg naroda".

Svete knjige su spaljene u vrijeme skoro svakodnevnih napada Palestinaca, mahom nožem na izraelske civile i bezbjednjake, u kojima je do sada ubijeno 27 Izraelaca.

Od izraelske vatre za to vrijeme poginulo je 155 Palestinaca. Za većinu poginulih Izrael tvrdi da su bili napadači, a ostali su ubijeni u sukobima sa bezbjednosnim snagama.

Izrael takođe tvrdi da je to posljedica palestinske kampanje podsticanja na nasilje, a Palestinci da je rezultat nezadovoljstva zbog višedecenijske okupacije.

Nasilje je danas nastavljeno i jedan vojnik je zadobio lakše povrede kada je uboden nožem na centralnoj autobuskoj stanici u gradu Aškelonu na jugu Izraela.

Njegov napadač, za koga se kasnije ispostavilo da je Sudanac, ranjen je nakon napada i naknadno je u bolnici podlegao povredama. Iako se radi o strancu policija i dalje vjeruje da je napad politički motivisan.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније