Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

10. 02. 2016. 21:16   >>  21:01 1

TENZIJE ZBOG KURDA

Erdogan optužio SAD da su stvorile bazen krvi

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan oštro je danas kritikovao SAD zbog podrške sirijskim Kurdima, optuživši ih da su stvorili "bazen krvi".

Erdogan je rekao da je Vašington stvorio "bazen krvi" jer nije uspio da prepozna kao teroriste pripadnike Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG), prenosi Bi-Bi-Si.

"Hej Ameriko... Pošto ih nikada nijeste priznali (kao terorističke grupe) region se pretvorio u bazen krvi", izjavio je Erdogan tokom svog redovnog govora u predsjedničkoj palati.

"Koliko puta smo morali da vam kažemo? Da li ste sa nama ili ste sa terorističkim grupama PYD i YPG?", pitao je turski predsjednik, prenosi AFP.

SAD se u borbi protiv Islamske države u Siriji oslanjaju na PYD, partiju sirijskih Kurda za koju Ankara tvrdi da je ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) koja se bori protiv turskih vlasti.

Turska i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom.

"Ima li razlike izmedju PKK i PYD? Ima li razlike sa YPG?. Imamo pisani dokaz. Rekli smo Amerikancima da je to teroristička grupa. Ali Amerikanci kažu 'ne, mi ih ne smatramo terorističkim grupama'", rekao je Erdogan.

Erdoganovi komentari pojačali su neslaganje Vašingtona i Ankare oko uloge kurdskih pobunjenika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska je u utorak pozvala na razgovor američkog izaslanika u Ankari, da bi izrazila zabrinutost zbog izjave portparola Stejt departmenta da Vašington ne smatra Partiju demokratskog jedinstva terorističlkom grupom i da će nastaviti da pomaže njene aktivnosti u Siriji.

Turska je danas pozvala na konsultacije američkog ambasadora u Ankari, dan nakon izjave portparola Stejt departmenta da za razliku od turske vlade njegova država ne vidi sirijske Kurde kao teroriste.

Agencija AP juče je navela i da je čak Erdogan poručio saveznicima u Vašingtonu da mogu da biraju između Turske i kurdske partije PYD.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Turske rekao je da je ambasador Džon Bas pozvan u Ministarstvo gde su mu predočene strepnje i stavovi turske vlade.

Na sirijskoj strani granice s Turskom čeka oko 30.000 izbjeglica koje bježe od ofanzive sirijske vlasti u Alepu, a Ankara je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice da im otvori granicu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније