Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

10. 02. 2016. 23:58 >> 23:43
7

BRITANIJA I FANCUSKA

Pozivaju Rusiju da okonča vazdušne napade

Velika Britanija i Francuska pozvale su Rusiju da prestane s vazdušnim napadima u Siriji, kao i da iskoristi svoj uticaj na sirijskog predsjednika Bašara Asada u cilju uspostavljanja prekida vatre i dostavi humanitarne pomoći ugroženim područjima, zahtjeve koje je Moskva odobrila u rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN u decembru.

Ambasador Velike Britanije pri UN, Metju Rajkroft, podsjetio je da će zvaničnici država koje pokušavaju da zaustave sukob u Siriji u četvrtak u Minhenu razgovarati o napretku na tim problemima.

Francuski ambasador pri UN, Fransoa Delatr, kazao je da je poboljšanje humanitarne situacije "uslov za kredibilne političke pregovare".

"Režim i njegovi saveznici ne mogu da se pretvaraju da pružaju ruku opoziciji dok drugom rukom pokušavaju da ih unište", rekao je Delar.

Kurdski borci su ranije danas, uz podršku ruskih vazdušnih snaga, krenuli u ofanzivu u sjevernoj Siriji, u pokušaju da zauzmu vojnu vazduhoplovnu bazu koja je u rukama sirijskih pobunjenika, saopštili su aktivisti i pobunjenici.

AP navodi da su kurdski borci među najefikasnijim snagama koje se bore protiv terorističke organizacije Islamska država, ali da su uglavnom ostali neutralni u konfliktu između Asada i pobunjenika.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji saopštila je da je od početka ofanzive 1. februara u provinciji Alepo oko 518 osoba ubijeno, među kojima su 101 civil, 169 pobunjenika i 143 vojnika i pripadnika provladinih snaga.

Najmanje 250.000 ljudi ubijeno je u sukobima koji traju od marta 2011. godine u Siriji, a više miliona je raseljeno.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније