Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me/Beta

11. 02. 2016. 17:49 >> 17:35
2

SASTANAK SA KERIJEM

Lavrov: Dali konkretan predlog o prekidu vatre

Moskva je dala "konkretan" predlog za prekid vatre u Siriji i čeka američki odgovor, rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na početku sastanka sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem u Minhenu.

"Dali smo prijedloge o prekidu vatre koji su sasvim konkretni", rekao je Lavrov na početku bilateralnog susreta s Kerijem u Minhenu, prije početka sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji, koja okuplja 17 zemalja i tri svjetske organizacije.

On je rekao da se čeka američki odgovor prije nego što se prijedlog podnese Grupi za podršku Siriji.

Keri je rekao da se razgovori odnose na "sve aspekte sirijskog sukoba", a Amerikanci su oštro kritikovali rusko bombardovanje i podršku vladinim snagama protiv pobunjenika u sjevernom sirijskom gradu Alepu.

"Naravno, u jednom trenutku želimo da napredujemo ka pitanjima humanitarnog pristupa i prekida vatre", rekao je Keri.

Keri je odbio da spekuliše da li se sporazum može postići.

"Imaćemo ozbiljan razgovor o svim aspektima onoga što se događa u Siriji. Očigledno želimo da u jednom trenutku učinimo napredak u pogledu dostavljanja humanitarne pomoći i obustave vatre", dodao je on, prenosi AP.

Konferencija je otvorena u trenutku kada ruski i američki zvaničnici razmjenjuju optužbe za bombardovanje civila u području Alepa.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi prijeti još jedan ogroman priliv izbjeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici sjeverno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara, navodi AFP.

"Aktivnosti Rusije u Alepu u regionu sada mnogo više otežavaju pregovore i vođenje ozbiljnih razgovora", rekao je Keri prošle nedjelje.

Specijalni izaslanik SAD-a za borbu protiv Islamske države, Bret Megark, tvrdi da ruska vazdušna kampanja direktno ide na ruku džihadistima.

Iako je Moskva obećala da će iznijeti nove ideje kako bi se pokrenuo mirovni proces u Minhenu, Rusija i Iran su nepopustljivi u stavu da su pobunjenici u Alepu teroristi koliko i Islamska država te da rješenja nema dok oni ne budu vojno poraženi.

Opozicija, s druge strane, kaže da se neće vratiti na pregovore u Ženevi, predviđene za 25. februar, ukoliko se ne okonča opsada režimskih trupa i vazdušni udari.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније