Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 02. 2016. 09:02 >> 08:48

PATRIJARH I PAPA

Prvi susret nakon 962 godine

Papa Franjo i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastaće se danas u vazdušnoj luci u Havani, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke crkve i ruskog patrijarha od Crkvenog raskola 1054. godine, prenose agencije.

 

Papa danas putuje u pastoralnu posjetu Meksiku i zaustaviće se na Kubi, gdje će Kiril već biti u posjeti, rekao je vatikanski portparol Federiko Lombardi.

"Ovaj sastanak će biti prvi u istoriji i važan korak naprijed u odnosu crkava", navodi se u zajedničkom saopštenju Svete stolice i Moskovske patrijaršije.

Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s papom, jer je potreban zajednički odgovor na progon hrišćana na Bliskom istoku , rekao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose RPC-a.

"Razilaženja dviju crkava nijesu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i Papa mogli zajednički odgovoriti na progon hrišćana", rekao je Ilarion.

"Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u srednjoj Africi i u nekim drugim regijama gdje ekstremisti provode genocid nad hrišćanima, zahtijeva preduzimanje hitnih mjera i bliskiju saradnju između hrišćanskih crkava", rekao je Ilarion.

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Evropi, jer se Kiril tome protivio. 

"Uglavnom zato jer je Evropa povezana s tragičnim istorijskim podjelama i sukobima među hrišćanima", rekao je Ilarion.

Susret se dugo pripremao i završiće objavom zajedničke izjave.

"Sveta stolica i Moskovska patrijaršija nadaju se da će to takođe biti i znak nade za sve ljude dobre volje", navodi se u zajedničkom saopštenju dviju crkava.a

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније