Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Rtcg.me, agencije ]

12. 02. 2016. 21:03   >>  13. 02. 2016. 09:34 21

ISTORIJSKI SUSRET

Papa i patrijarh Kiril potpisali deklaraciju

"Svjesni trajnosti brojnih prepreka, nadamo se da će naš susret doprinijeti obnovi jedinstva po Božjoj volji, za koje je Hrist molio" - ovo je navedeno u zajedničkoj deklaraciji koju su večeras potpisali papa Franjo i patrijarh Kiril u Havani. Kako prenosi italijanska agencija Ansa, papa Franjo je, u trenutku prvog susreta sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, na italijanskom kazao "Konačno!". Na početku razgovora riječ "Hermano" (brat na španskom jeziku) papa je ponovio nekoliko puta. "Somos Hermanos", mi smo braća, ponovio je poglavar Ruske pravoslavne crkve. Kako navodi Ansa, patrijarh Kiril je takođe rekao: "Sada su stvari lakše." I papa, na španskom: "Jasno je da je ovo Božja volja."

Potpisivanje zajedničke deklaracije, koje je uslijedilo nakon dva sata razgovora na aerodromu u Havani, papa Franjo i patrijarh Kiril "ozvaničili" su novim zagrljajem.

Deklaracija je zapravo zajednička izjava koja obilježava novo poglavlje, novu eru u odnosu dvije crkve. U 40 paragrafa izražena je zabrinutost zbog progona hrišćana na Bliskom istoku i Africi, zbog velikih migracija i uništavanja.

"U mnogim zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike čitave porodice, sela i gradovi naše braće i sestara hrišćana bivaju potpuno istrijebljeni i uništeni", navela su dvojica poglavara u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta u Havani.

"Njihove crkve su varvarski opustošene i opljačkane, spomenici uništeni, relikvije izložene svetogrđu", navodi se u deklaraciji, koja će biti izdata na ruskom i italijanskom jeziku.

Papa i patrijarh pozvali su međunarodnu zajednicu na brzo djelovanje kako bi zaustavili ratove.

U govoru nakon potpisivanja deklaracije, patrijarh Kiril je rekao da dvije crkve mogu aktivno zajedno da štite hrišćane.

"Možemo raditi zajedno da nema ratova, da se svuda poštuje ljudski život i da se osnaže temelji porodice i društva uz učešće crkve u savremenom društvu", dodao je poglavar Ruske pravoslavne crkve.

Papa Franjo je saopštio da su razgovarali kao braća.

"Poštujemo svoju vjeru i tražimo zajedničke puteve. Govorili smo iskreno, uvjeravam vas da sam u ovom dijalogu osjećao prisustvo Duha svetoga. Zahvaljujem patrijarhu za smirenost i strpljivost kako bismo zajedno mogli da pronađemo jedinstvo. Razmotrili smo puno inicijativa koje mogu da se ostvare", kazao je rimski papa.

On je zahvalio i domaćinu, Kubi, i njenom predsjedniku Raulu Kastru.

Kako prenose agencije, patrijarh ruski i papa su u razgovoru su istakli potrebu razvoja međuvjerskog dijaloga i edukaciju ljudi kako ne bi mrzjeli ljude drugih vjera. Vjerska sloboda trebalo bi da bude u srcu vjerske zajednice. Porodica je centar društva, smatraju vjerski poglavari. Oni su izrazili zabrinutost zbog toga što u mnogim zajednicama porodica prestaje da ima značaj. Podržali su brak kao zajednicu muškarca i žene. Osvrnuli su se na sukob u Ukrajini koji je već odnio mnogo života. Obojica su pozvali na dijalog koji bi doveo do mira. Pozvali su Evropu da "zadrži vjeru u svoje hrišćanske korijene".

Papa i partijarh razmijenili poklone

Papa Franjo i patrijarh Kiril razmijenili su poklone koji su duboko simbolični i prate istoriju nekad napetih odnosa između istočne i zapadne crkve.

Papa Franjo je donio patrijarhu Kirilu relikviju Svetog Kirila, nadbiskupa Aleksandrije iz petog vijeka koga su slavile obje crkve, katolička i pravoslavna. On je takođe donio pehar.

Kiril je papi Franju poklonio repliku ikone Bogorodice Kazanjske.

Vatikan je 2004. vratio 18-ovjekovnu kopiju te čuvene ikone iz 16. vijeka Kirilovom prethodniku Alekseju Drugom, u nastojanju da izgradi bolje ekumensko prijateljstvo.

Tradicionalna vizantijska ikona u zlatu i drvetu prikazuje Bogorodicu i dijete. Originalno djelo iz 16. vijeka navodno ima čudotvorne moći i jedno je od najznačajnijih ikona u ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Papa Jovan Pavle Drugi je dobio 18-ovjekovnu kopiju ove ikone od jedne katoličke grupe 1993. gopdine, i držao je u svojoj privatnoj kapeli. Vjerovao je da bi vraćanje ikone koju on toliko cijeni moglo da doprinese boljim odnosima sa ruskom crkvom.

Tadašnji patrijarh Aleksej Drugi je pozdravio vraćanje ikone ali, pošto se radi samo o kopiji originala iz 16. vijeka, on je rekao da papa nema potrebe da je lično vrati u Moskvu, čime su se raspršile nade da će doći do susreta dvojice poglavara. (Beta)

Susret dvojice vjerskih poglavara smatra se istorijskim događajem poslije skoro hiljadugodišnje podjele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu. To je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha.

Ruski patrijarh Kiril rekao je večeras papi Franju na početku sastanka u Havani da je njihov susret "božja volja".

"Sastajemo se u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja", rekao je Kiril na početku susreta sa papom, prenosi Raša tudej.

Papa Franjo i patrijarh Kiril sastali su se na aerodromu u Havani. Zagrlili su se i poljubili tri puta, a potom otišli na sastanak koji bi trebalo da traje dva sata i nakon kojeg bi trebalo da bude potpisana i zajednička deklaracija.

Vatikan smatra ovaj susret važnim prvim korakom u svojim ekumenskim naporima, ali mnogi pravoslavni posmatrači smatraju da je Kirilova spremnost da sjedne i razgovara sa papom više pokušaj da pokaže značaj Rusije i ruskog Pravoslavlja u trenutku kada Zapad izoluje Mosku, ocjenjuje agencija AP.

Papa Franjo je putem svog Tviter profila poručio da je sastanak sa patrijarhom Kirilom dar od Boga.

"Danas je dan milosti. Sastanak sa patrijarhom Kirilom je dar od Boga. Molite se za nas", poručio je papa.

Očekuje se da će zajedničko saopštenje dva poglavara poslije razgovora da se odnosi na najvažniju temu od zajedničkog interesa za današnje katoličku i pravoslavnu crkve, a to je sudbina Hrišćana u Iraku i Siriji koje ubijaju ili protjeruju iz njihovih domova pripadnici Islamske države.

Vatikan se nada da će ovaj sastanak doprinijeti poboljšanju odnosa sa drugim pravoslavnim crkvama i podstaći napredak u dijalogu o teološkim razlikama koje su podijelile istočnu i zapadnu crkvu.

Istočno pravoslavlje odvojilo se od Rima 1054., i danas Ruska pravoslavna crkva broji oko 165 miliona od ukupno oko 250 miliona pravoslavaca u svijetu. Katolička crkva, kao najveća hrišćanska zajednica ima oko 1,25 milijarda vjernika.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније