Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 02. 2016. 18:40   >>  18:39

TALASI NASILJA

Sve mlađi Palestinci napadaju Izraelce

Dva palestinska 14-godišnjaka ubila su u četvrtak nožem jednog izraelskog vojnika u supermarketu na Zapadnoj obali, čime su najmlađi napadači koji su počinili ubistvo u posljednjem talasu nasilja između dva naroda.

Po podacima izraelske bezbjednosne službe Šin bet, 22 Palestinaca u napadima od sredine septembra su imali manje od 16 godina, što čini deset procenata ukupnog broja.

Izrael navodi da mnogobrojni faktore motivišu mlade Palestince da izvedu napad, uključujući huškanje palestinskih lidera na nasilje na društvenim mrežama i želju mladih da idu stopama članova porodice ili susjeda koji su sami počinili napade.

Ti mladi Palestinci ili nisu rođeni ili su bili sasvim mali tokom druge intifade, palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije 2000-tih godina i misli se da ne razumijeju njenu cijenu, ali vjeruju da je to pravi put da se usprotive izraelskoj okupaciji.

Palestinci tvrde da je upravo nezadovoljstvo zbog višedecenijske okupacije glavni razlog napada.

Izraelska vojska navodi da mnogi mladi napadači dolaze iz obrazovanih familija srednje klase. Zato se smatra da ekonomski ralozi ne mogu biti pokretač.

Činjenica je da su šanse za preživljavanje napadača vrlo male, većina ih je ubijena u napadima ili pokušaju da napadnu, tako da izvori u izraelskoj vojsci objašnjavaju da se radi o mladima koje muče problemi u porodici ili su sami neuravnoteženi i da oni zapravo počine samoubistvo, ali uz pomoć vojnika ili policajca.

Napadi se nastavljaju iako mnogi stanovnici palestinskih sela uveliko nastoje da spriječe omladinu da izvodi napade, strahujući da će izraelska vojska odgovoriti kolektivnim kaznenima mjerama.

Prije nekoliko dana je komandant izraelske armije Gadi Ajzenkot pozvao na uzdržanost u odgovoru na napade i pokušaje napada mladih terorista. On je istakao da se izraelska vojska ne rukovodi paroloma poput one koja glasi: "Ako neko dodje da te ubije, ti ga ubij prvi".

Načelnik generalštaba je rekao učenicima jedne škole u Bat Jamu kraj Tel Aviva da ne želi da vojnik isprazni šaržer na djevojčicu s makazama.

Aludirao je očito na napad dvije palestinske tinejdžerke naoružane makazama, koje su u novembru u Jerusalimu napale jednog 70-godišnjeg Palestinca, misleći da je Izraelac.

Policajci su pucali i jednu ubili, a drugu ranili. U januaru je jedan izraelski čuvar ubio trinaestogodišnju djevojčicu, koja kraj Ramale na Zapadnoj obali ubola nožem jednog izraelskog čuvara i lakše ga povrijedila.

Nekoliko sati kasnije palestinski predsjednik Mahmud Abas je osudio palestinske organizacije za koje je rekao da ohrabruju omladinu da učestvuje u skoro svakodnevnom nasilju protiv Izraelaca. Nasilje bi moglo da eskalira u širi sukob jednu deceniju nakon što je ugušena druga intifada.

Napad u četvrtak se dogodio u vrijeme štrajka većine javnih palestinskih škola. Štrajk traje već nekoliko dana i izraelske bezbednosne službe strahuju da će za to vrijeme mladi Palestinci još više biti izloženi huškanju i podstaknuti na nove napade protiv Izraelaca.

U tim napadima je ubijeno, mahom nožem, 28 Izraelaca, dok je na palestinskoj strani od izraelske vatre poginulo više od 160 ljudi. Izrael tvrdi da su većina bili napadači.

Za sada nema odgovora na pitanje šta motiviše palestinske napadače na Izraelce u najnovijem talasu nasilja.

Ne zna se šta prolazi kroz glavu mladog Palestinca koji uđe u supermarket i zabije nož u vrat ženi koju prvi put vidi.

Ariel Merari, profesor psihologije na Telavivskom univerzitetu, kaže da o odgovoru može samo da spekuliše jer nije intervjuisao preživjele napadače, kao što je svojevremeno ispitivao samoubice bombaše.

On međutim ne sumnja da je potrebna izmjena političke klime. "Palestinskoj javnosti je potrebna nada. Mi im ne nudimo ništa što im daje nadu za nezavisnost. Oni su pod okupacijom," rekao je Merari.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније