Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

rtcg.me [ Agencije ]

03. 04. 2016. 22:20   >>  22:11 3

PRIJEM IZBJEGLICA

Bono Voks: Nevjerovatna velikodušnost Turske

Vođa irskog rok benda U2, Bono ocijenio je danas da prijem izbjeglica u Turskoj predstavlja "lekciju za cijeli svijet", navodi se u video snimku objavljenom na sajtu turskog premijera Ahmeta Davutoglua poslije sastanka s muzičarem u Ankari.

U Tursku će sjutra biti vraćene prve izbjeglice iz Grčke u okviru sporazuma Evropske unije i Turske o rješavanju migrantske krize.

Bono je tim povodom pozdravio "toleranciju Turske, koja je već primila oko 2,7 miliona sirijskih izbjeglica".

"Impresioniran sam velikodušnošću turskog naroda. To je nevjerovatno. To je lekcija za sve nas", rekao je irski muzičar i dodao da "svijet treba da shvati koliko je teško turskom narodu", prenosi Beta.

Bono je kazao da su svi gradovi i sva mjesta u Turskoj prihvatili izbjeglice koje su pobjegle od rata koji traje godinama.

"Otvorili su vrata svojim komšijama. Uprkos svim poteškoćama koje rat nosi, otvorili su vrata ljudima", rekao je Bono i dodao da bi svijet trebao razumjeti stres koji donosi rat.

Istakao je da je došao u Tursku da to nauči. Podsjetio je kako je Turska po broju primljenih izbjeglica na samom vrhu u svijetu.

"Nedavno sam bio u kampu na granici Somalije. U tom kampu postoje oni koji su se tu rodili i (vlasti) ne znaju šta će s tim ljudima. Ali, vi u Turskoj primjenjujete drugi model, trebamo shvatiti da ste to uspjeli. Siguran sam da ima mnogo nedostataka, ali ima mnogo više toga čime se treba ponositi", kazao je Bono, prenosi AA.

Turski premijer Davutoglu, koji je sastanku prisustvovao sa suprugom Sarom, istakao je da se o pitanju izbjeglica koje u Tursku dolaze zbog krize u Siriji mogu razmijeniti iskustva, ali da je mnogo važnije podijeliti njihova osjećanja.

Dodao je da je Turska do sada potrošila deset milijardi dolara samo na kampove za zbrinjavanje izbjeglica i da se u tim kampovima nalazi 300.000 izbjeglica, a da ostale izbjeglice, kojih je 2,7 miliona, žive u različitim gradovima u Turskoj.

Bend U2 je politički aktivan, posebno u oblasti ljudskih prava. Članovi grupe su aktivisti projekta protiv siromaštva "Make Poverty History", a Bono je član organizacije DATA, koja se bavi otpisivanjem duga i sidom u Africi.

Bono (56), čije je pravo ime Pol Hjuson, humanitarno je aktivan u svom rodnom Dablinu, gdje novčano pomaže pacijente koji su operisali aneurizmu, pucanje krvnog suda u glavi.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније