Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/Tanjug ]

07. 04. 2016. 18:12   >>  18:23

NAGORNO-KARABAH

Nastavljenje optužbe za kršenje primirja

Azerbejdžan i Jermenija razmijenili su danas optužbe o kršenju primirja u Nagorno-Karabahu, dok su se Rusija i Iran uključili u diplomatske napore za izbjegavnje opšteg rata koji bi mogao da destabilizuje strateški region Kavkaza.

Azerbejdžankso ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska uzvratila vatru pošto su jermenske snage pucale iz minobacača i visokalibarskog oružja na položaje azerbejdžanske vojske.

Jermenija je, s druge strane, optužila Azerbejdžan da je grantirao položaje njene vojske, prenosi Beta.

Pojačana retorika bi mogla da omete primirje koje je poslije posredovanje Rusije proglašeno u utorak za zaustavljenje obnovljenih sukoba oko Nagorno-Karabaha, oblasti u sastavu Azerbejdžana koja je većinski naseljena Jermenima i koja je pod kontrolom jermenskih separatista.

Azerbejdžansko ministarstvo navodi da je 31 vojnik te zemlje ubijen u sukobima od subote, dok Nagorno-Karabah navodi da je na njegovoj strani poginulo 30 vojnika. Obje strane poginule na neprijateskoj strani broje u stotinama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je danas nadu da će se primirje održati i naglasio da je potrebno naći političko rješenje za dugogodišnji sukob.

"Praktično svi djelovi sporazuma su već na stolu", rekao je Lavrov poslije razgovora sa šefovima diplomatije Azerbejdžana i Irana u Bakuu.

Dok je Turska snažno podržala Azerbejdžan, Rusija je prema zajedničkom bezbjedonosnom paktu bila u obavezi da štiti Jermeniju, mada nastoji da održi prijateljskle odnose s Azerbejdžanom kojem inače isporučuje oružje.

Agencija Asošijetid pres navodi da je za Iran sastanak u Bakuu bio prilika da poboljša svoje privredne odnose sa susjednim zemljama.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif je bio usredsređen na planove za unapređenje saradnje s Azerbejdžanom i Rusijom u transportu, energiji i bezbjednosti.

Medvedev: Spremni smo da budemo posrednici

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas tokom posjete Jermeniji da je Rusija spremna da preuzme ulogu posrednika u sukobu u Nagorno-Karabahu i spreči da uđe u "vruću fazu", prenosi TAS S.

Ruska agencija navodi da je Medvedev prilikom susreta sa jermenskim kolegom Ovikom Abramijanom rekao da će Rusija učiniti sve što je neophodno za održanje mira u Nagorno-Karabahu, oko kojeg se sukobljavaju lokalne vlasti pod zaštitom Jermenije i Azerbejdžana, i očuvanje prilika za komunikaciju dvije strane u sukobu.

"Ono što se desilo jeste situacija bez presedana još od 1994", naveo je Medvedev, prenosi Tanjug.

U Nagorno-Karabahu više od dvije decenije traje zamrznuti sukob. Poslije šestogodišnjih sukoba, u kojima je ubijeno skoro 30.000 ljudi, primirje je potpisano 1994, ali je i posle bilo sporadičnih sukoba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније