Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 04. 2016. 11:10   >>  10:53 2

VOJNICI ZA SAVČENKO

Putin i Porošenko o razmjeni zarobljenih

Predsjednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko razgovarali su telefonom o sudbini dvojice ruskih vojnika osuđenih za učešće u borbama na strani proruskih pobunjenika.

 

 

 

Njih dvojica mogli bi da budu razmijenjeni za ukrajinskog pilota Nađu Savčenko, koja je u Rusiji osuđena na 22 godine zatvora zbog umiješanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

Sud u Kijevu osudio je juče na po 14 godina zatvora dvojicu ruskih vojnika, Aleksandra Aleksandrova i Jevgenija Jerofejeva, zarobljene na istoku Ukrajine u maju prošle godine.

Advokat Nađe Savčenko Ilija Novikov rekao je sinoć, prije razgovora Putina i Porošenka, da bi razmjena bila moguća u narednih desetak dana. On je dodao da bi u slučaju postizanja političkog dogovora Kijeva i Moskve, to pitanje moglo da se riješi i brže.

"U razgovoru (Putin-Porošenko) bilo je riječi o pitanju Nađe Savčenko, kao i o sudbini Aleksandrova i Jerofejeva", navodi se u saopštenju Kremlja.

Porošenko je rekao da je Ukrajina zatražila da Savčenkova, koja štrajkuje glađu, odmah bude oslobođena, kao i da se njemačkim i ukrajinskim ljekarima omogući da je pregledaju.

Porošenko je i ranije rekao da je spreman da dozvoli razmjenu dvojice ruskih vojnika za ukrajinskog pilota.

Nađa Savčenko osuđena je u martu na 22 godine zatvora zbog umiješanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara tokom borbe pobunjenika i snaga ukrajinske vlade na istoku Ukrajine. Ona je odbacila sve navode optužnice i presudu.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније