Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 04. 2016. 14:43   >>  14:27

SUD U HAGU

Rusija ne mora da plati 50 miliona Hodorkovskom

Okružni sud u Hagu donio je danas odluku da Rusija ipak ne mora da plati 50 miliona dolara Mihailu Hodorkovskom, bivšem većinskom akcionaru naftne kompanije Jukos (Yukos) i drugima, što predstavlja veliku pobjedu za Moskvu u sporu oko nekadašnjeg naftnog giganta.

 

 

 

Bivši akcionari su nakon izricanja presude obećali da će nastaviti svoju zakonsku bitku za kompenzaciju, i podnijeti žalbu na odluku suda.

Okružni sud u Hagu je presudom poništio odluku iz jula 2014. godine koju je donio Stalni arbitražni sud, u kojoj je navedeno da je Moskva koristila visoka poreska potraživanja kako bi preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine.

Kako je navedeno, Stalni arbitražni sud u Hagu nije bio nadležan za ovaj slučaj.

Osnivač Jukosa Mihail Hodorkovski, protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putia, kritikovao Kremlj i finansirao opoziciju.

Hodorkovski je uhapšen 2003. i osuđen 2005. na 13 godina zatvora zbog pranja novca i korupcije, a Putin ga je pomilovao poslije deset godina zatvora.

Rusija je pozdravila odluku suda, navodeći da predstavlja pobjedu vladavine prava.

Pozdravljući presudu, portparol Kremlja je rekao da je Rusija svjesna "da ovo nije kraj priče".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније