Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 04. 2016. 17:39 >> 18:01
2

NAJMLAĐA ZATVORENICA

Izrael:Oslobođena 12-godišnja Palestinka

Najmlađa Palestinka u izraelskom zatvoru Dima al-Vavi, 12-godišnja djevojčica, puštena je danas na slobodu, nakon više od dva mjeseca zatočeništva.

 

 

 

Palestinski mediji naveli su da je Al-Vavi, učenica sedmog razreda iz Halhula kraj Hebrona, uhapšena 9. februara na putu do škole, jer je navodno mahala nožem kraj naoružanih izraelskih vojnika.

Po izlazu iz zatvora na izraelskom vojnom punktu u Tulkarmu na okupiranoj Zapadnoj obali dočekali su je palestinski ministar za zatvorenike Isa Karake i njena porodica.

Izraelski vojni sud sredinom februara osudio je Dimu na četiri i po mjeseca zatvora uz novčanu kaznu, tvrdeći da je planirala da napadne izraelske vojnike nožem.

U sud je došla u istoj školskoj uniformi u kojoj je bila na dan hapšenja. Porodica se žalila da im nijesu dopuštene posjete, niti da joj donesu topliju odjeću.

Članovi porodice su takođe rekli da im nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa kćerkom prije, pa i za vrijeme suđenja, tvrdeći da je istraga vođena bez prisustva nekog od roditelja ili advokata.

Porodica je od Dime primila samo jedno pismo preko advokata u kome je poručila da je dobro, da je zdrava i sretna, ali da joj nedostaju voljeni mama, tata i braća.

Izraelski mediji prenijeli su nedavno izvještaj Palestinske oslobodilačke organizacije PLO da postoji bojazan da je djevojčica naterana da prizna da je namjeravala da napadne vojnike.

Izraelski list Haarec upozorio je da su danas u izraelskim zatvorima 438 palestinska djeteta, a da ih je u septembru 2015. godine bilo 170.

PLO je izvijestio da je broj uhapšene palestinske djece prošle godine porastao za 72 procenta u odnosu 2014. i da je najviše hapšenja bilo od septembru kada su počeli pomenuti napadi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније