Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 04. 2016. 22:31 >> 22:14
2

ZA 15 ODSTO

Palo povjerenje Čeha u EU

Zbog izbjegličke krize povjerenje Čeha u Evropsku uniju (EU) palo je na najniže grane do sada i dok je prije migracijskog talasa Unija uživala povjerenje tijesne većine Čeha, sada u nju vjeruje svega 37 odsto, pokazala je redovna anketa češkog Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM).

boxPluginImg

U trenutku ulaska u EU povjerenje u nju imalo je dvije trećina Čeha, a na referendumu su tri četvrtine Čeha kazale EU jasno i glasno "Da!", da bi se kasnije podrška ustalila na manje ili više tijesnoj većini.

U aprilu prošle godine povjerenje u EU imalo je 52 odsto Čeha, a za samo godinu dana podrška je opala za 15 odsto, i u ovomjesečnoj anketi povjerenje u Uniju je izrazilo svega 37 odsto Čeha što je najmanji procenat od 2003. godine od kada se prave takve ankete.

Uzrok tako drastičnog, neviđenog pada povjerenja u EU od 15 odsto za samo godinu dana, sociolozi CVVM-a vide u izbjegličkoj krizi, pošto je u jednoj anketi krajem prošle godine čitavih 80 odsto Čeha izrazito negativno ocijenilo odluke EU i sposobnost njenih institucija da se nosi s migracijskim talasom.

Češku je zahvatio panični strah od izbjeglica, islama i muslimana, iako migranti, i izbjeglice i imigranti u potrazi za boljim životom, zaobilaze Češku u širokom luku.

Krajem aprila troje od sedmoro izbjeglica iz Sirije koje su još u Grčkoj češke vlasti konačno provjerile i htjele da kao prve prime u okviru evropskog mehanizma relokacije i nacionalnih kvota, radije je pobjeglo iz izbjegličkog centra samo da ne bi morali da prihvate azil baš u Češkoj.

Česi sve manje vjeruju i UN u koji je povjerenje od prošlogodišnjih 68 odsto spalo na 53 odsto, a počinju da sumnjaju i u NATO, u kojem je članstvo Češke prošlog aprila pozitivno ocjenjivalo 62 odsto, dok ove godine povjerenje u zapadni vojni savez ima 50 odsto anketiranih.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније