Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 04. 2016. 23:02 >> 22:45

LAVROV I VANG

"SAD da ne razmještaju rakete u J.Koreji"

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji, izrazili su protivljenje američkom razmještanju protvraketnog sistema u Južnoj Koreji i saglasili se da zemlje koje ne polažu prava na sporne teritorije u Južnom kineskom moru ne treba da zauzimaju strane.

Iako su Moskva i Peking podržale odluku Savjeta bezbjednosti UN o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji zbog njenih nuklearnih i raketnih proba, Rusija i Kina su oštro kritikovale prijedlog SAD o razmještanju sistema protivraketne odbrane THAAD u Južnoj Koreji.

Vašington i Seul su dogovorile razmještanje tog sistema radi odbrane od prijetnje sjevernokorejskih projektila.

"Zemlje ne treba da koriste postupke Pjongjanga kao izgovor za povećanje svog vojnog prisustva na Korejskom poluostrvu. Vjerujemo da moguće razmještanje protivraketnog sistema THAAD neće riješiti taj problem", rekao je Lavrov.

Vang je rekao da i Moskva i Peking smatraju da se razmještanjem prekoračuju neophodne mjere potrebne za odbranu od bilo koje prijetnje iz Sjeverne Koreje i da bi to "direktno uticalo na stratešku bezbjednost Rusije i Kine".

To bi moglo da "doda ulje na vatru u već zategnutoj situaciji, pa čak možda i sruši regionalnu stratešku ravnotežu", kazao je Van.

Lavrov i Vang su pozvali na obnavljanje pregovora šest nacija o nuklearnom programu Sjeverne Koreje.

Kada su u pitanju sporne teritorije u Južnom kineskom moru, na koje pravo pored Kine polažu i Vijetnam, Filipini, Malezija, Tajvan i Brunej, Lavrov je rekao da treće strane ne treba da se miješaju, vjerovatno misleći na SAD, koje su osporavale pravo Kine.

Vang je rekao da države koje nijesu direktno umiješane treba kroz pregovore da nađu mirno rješenje.

"Međunarodno društvo, posebno države izvan Južnog kineskog mora, treba da imaju konstruktivnu funkciju u održavanju mira i stabilnosti i da ne doprinose da situacija postane još više haotična", kazao je Vang.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније