Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

29. 04. 2016. 22:14 >> 21:57

LAVROV SMATRA

"Baltičke zemlje nezahvalne prema Rusiji"

Šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov, izjavio je danas da baltičke zemlje nijesu pokazale nikakvu zahvalnost prema Moskvi koja im je "dozvolila da mirno odu" poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Lavrov je u intervjuu za švedski list Dagens Niheter istakao primjer Litvanije kao "najagresivnije i najviše neprijateljski raspoložene zemlje prema Rusiji", koja "gura NATO u antiruskom pravcu".

Ruski ministar je rekao da su mu njegove kolege u NATO-u jednom prilikom rekle da će se Estonija, Letonija i Litvanija "smiriti" kad uđu u Alijansu, što su učinile 2004. godine.

"Te zemlje su se priključile NATO-u, ali se nijesu smirile, posebno nije naš litvanski susjed", dodao je Lavrov.

Šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus ocijenio je izjavu Lavrova kao "čistu propagandu" i da njegova zemlja "nije rusofobna", već pravi razliku između Rusije i Kremlja, odnosno političara koji vode tu zemlju navodeći da se za Litvaniju prije može reći da je "fobična prema Kremlju".

Lavrov je upozorio i vojno neutralne susjedne zemlje da će Rusija "vojno odgovoriti", ako se te zemlje budu priključile NATO-u.

Poslije te izjave oglasio se tim finskih stručnjaka, koji je upozorio vladu u Helsinkiju da se može očekivati "žestoka reakcija" Rusije ako bi, sada neutralna Finska, odlučila da se priključi NATO-u.

"Teško je predvidjeti koje bi kontra mjere ta zemlja (Rusija) preduzela", naveo je finski tim stručnjaka.

Finska i Švedska produbile su posljednjih godina partnerstvo s NATO-om ali nijedna zemlja nije tražila članstvo, djelimično i zbog zabrinutosti od ruske reakcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније