Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina business ]

30. 04. 2016. 14:08 >> 13:54

ZNATNO

Roming jeftiniji u EU

Telefoniranje, slanje SMS poruka i surfovanje na mobilnim uređajima od danas će biti znatno jeftinije u cijeloj Evropskoj uniji (EU), što je posljednje pojeftinjenje prije konačnog ukidanja naknada za roming u junu naredne godine.

Na cijenu koju korisnik mobilnih usluga plaća u domaćoj mreži od danas će se dodavati, za korištenje mobilnih telefona u evropskom inostranstvu, 0,05 eura po minutu za odlazne pozive, 0,02 eura za SMS poruku i 0,05 eura bez PDV-a za jedan megabajt (MB) potrošenih internet podataka, prenosi SEEbiz.

To znači da će cijene rominga za odlazne pozive i poruke pasti na jednu četvrtinu sadašnje cijene, a za potrošene internet podatke na jednu trećinu sadašnje cijene.

"Sada smo nadomak ukidanja troškova rominga naredne godine. Tu nije riječ samo o uštedi za Evropljane, nego i o uklanjanju prepreka na jedinstvenom digitalnom tržištu", saopštio je potpredsjednik Komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansip.

Na snagu stupaju i pravila o mrežnoj neutralnosti, što znači da telekom operateri neće moći više da usporavaju ili blokiraju neke sadržaje na internetu, osim u izuzetnim slučajevima, na primjer za sprječavanje sajber napada.

"Ta pravila štite pravo svakom Evropljaninu na pristup internet sadržajima bez upletanja ili diskriminacije", rekao je komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Guenther Oettinger.

Prema dogovoru između evropskih institucija postignutom u ljeto prošle godine, od 15. juna naredne godine naknade za roming potpuno se ukidaju u cijeloj EU, što znači da će građani moći da koriste svoje mobilne uređaje po istoj cijeni koju plaćaju kući bilo gdje u EU.

To ipak ne znači da će se moći stalno da koriste strani broj kako bi se smanjili troškovi. Na primjer, smatraće se zloupotrebom ako neko kupi SIM karticu u nekoj drugoj zemlji članici EU gdje su cijene manje nego u njegovoj zemlji i stalno je koristi ili ako stalno boravi u inostranstvu sa SIM karticom iz svoje zemlje.

Stoga je Komisija dobila mandat da definiše limite korištenja mobilnih uređaja u evropskom inostranstvu, a nakon što se ti limiti potroše naplaćivao bi se roming, iako znatno manje nego danas. Ti limiti trebalo bi da budu dovoljni za, na primjer, godišnji odmor u nekoj drugoj zemlji tako da građani po povratku s takvog odmora nemaju dodatnih troškova za upotrebu mobilnih uređaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније