Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 05. 2013. 09:57 >> 09:58

FRANCUSKA

Obustavljen slučaj pasivne eutanazije

Upravni sud u Francuskoj obustavio je postupak pasivne eutanazije, koji je počeo da se primjenjuje u jednom slučaju u bolnici u Remsu.

Ljekari iz Univerzitetskog bolničkog centra u Remsu odlučili su da ostave da umre muškarac koji je već četiri i po godine u komi, za šta su imali odobrenje njegove supruge. Međutim, njegovi roditelji su se tome suprotstavili, a Upravni sud je 11. maja stao na njihovu stranu.

Od kada mu se desila nesreća na motoru prije četiri i po godine, 37-godišnji Vensan Lamber je potpuno paralizovan i nalazi se u bolnici u Remsu.

Nakon dugog perioda vegetativne kome, on se nalazi u nekom prelaznom stanju od avgusta 2011. godine.

Kod njega se smjenjuju trenuci sna i minimalne svijesti tokom kojih je sposoban da reaguje na određene nadražaje. Čovjek je hranjen i hidriran preko gastrične sonde.

Uz saglasnost ljekara, njegove žene koja svakodnevno dolazi da ga posjećuje i od njegovih braće i sestara, odlučeno je da od 10. aprila ne bude hranjen, a na pola litra dnevno smanjena je i količina vode koju je primao.

Sumnju da pacijent ne želi da živi podstakli su njegovi znaci odbijanja njege od početka 2013. godine, a i Lamber je prije nesreće, prema riječima supruge i jednog od braće, izjavio da, kada bi mu se desilo da mora, ne bi prihvatio vještačko održavanje života.

Roditelji koji su, međutim, smatrali da njihov sin ne želi da umre, pokrenuli su proces pred sudom i Upravni sud im je dao za pravo.

Ishrana i hidratacija čoveka su ponovo uspostavljeni na zahtjev sudije.

Njegova majka je rekla da je, kada je ponovo počeo da bude hranjen, njen sin počeo i da se smije, dok je nedjelju dana ranije pokazivao veliku tugu i da još postoji nada u njegovo ozdravljenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније