Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 05. 2016. 16:34 >> 16:18

APSOLUTNI PRIORITET

Keri: Hitno primirje u Siriji

Američki državni sekretar Džon Keri je pozvao na hitnu primjenu prekida vatre u čitavoj Siriji, nazvavši to apsolutnim prioritetom, i pozvao da se trenutno obustave napadi na civile, izjavio je danas Kerijev portparol Džon Kirbi.

Keri, koji će danas u Ženevi prisustvovati vanrednom sastanku o konfliktu u Siriji, takođe je izrazio "duboku zabrinutost" zbog situacije u gradu Alepu, čiji stanovnici bježe pred novim talasom napada režimskih snaga na područja pod kontrolom pobunjenika, prenijela je agencija AFP.

"Državni sekretar je poručio da je okončanje nasilja u Alepu i povratak trajnog prekida vatre u čitavoj Siriji apsolutni prioritet", rekao je Kirbi, prepričavajući telefonske razgovore Kerija sa specijalnim izaslanikom UN za Siriji Stafanom de Misturom, kao i sa generalnim koordinatorom sirijskog opozicionog Visokog pregovaračkog komiteta Rijadom Hidžabom.

"Keri je izrazio duboku zabrinutost povodom pogoršanja situacije u Alepu, gdje režim predsjednika Bašara Asada nastavlja sa eskalacijom konflikta gađajući prvenstveno nevine civile i kršeći primirje, za šta lažno optužuju Al Nusra front", navodi se u saopštenju.

"Ti napadi predstavljaju direktno kršenje prekida vatre i moraju odmah da prestanu", istakao je Keri.

SAD i Rusija su učestvovale u postizanju novog privremenog primirja u Damasku, obližnjem uporištu pobunjenika Istočnoj Guti, kao i režimskom uporištu Latakiji, ali ne i Alepu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније