Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 05. 2013. 11:26 >> 11:27

MAPA RASIZMA

Albanija najgora, Hrvatska najbolja

Švedski ekonomisti Niklas Bergen i Tereza Nilson pokušali su da utvrde da li ekonomske slobode čine ljude u državama širom svijeta manje ili više sklonim rasizmu.

Zaključak istraživanja im je da su imigracija i nacionalni identitet velika i osjetljiva pitanja u većem dijelu Evrope, a da su "mnogi na Balkanu, možda zbog toliko godina etnički obojenih ratova, izrazili niži stepen rasne tolerancije", prenosi Blic.

U slučaju Balkana najgore su se u ovom istraživanju pokazali stanovnici Albanije, čija je rasna tolerancija na nivou one u Egiptu. Srbija je u sredini skale zajedno sa Rumunijom i Mađarskom, a pandan je po rasnoj toleranciji Rusiji i Kini.

Bolje od građana Srbije u ovom istraživanju pokazali su se stanovnici Slovenije i Bosne i Hercegovine, koji su rasno tolerantni kao Italijani, dok u Hrvatskoj prema ovim podacima nijesu skloni rasizmu koliko ni u Njemačkoj i Austriji.

Rad švedskih ekonomista zasnovan je na pitanjima koja se postavljaju kroz istraživanje World Values Survey, a koje već decenijama mjeri globalne stavove i mišljenja.

Pitanje koje je postavljeno stanovnicima više od 80 država bilo je kakve ljude ne bi željeli za komšije i što je češće izbor bio odgovor "ljude druge rase", ekonomisti su tu državu stavljali u manje rasne tolerantne.

Zaključak studije je da ekonomske slobode nijesu povezane sa rasnom tolerancijom, ali da zato utiču na veću trpeljivost prema gej osobama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније