Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

02. 05. 2016. 23:14 >> 22:58

KAČINJSKI PORUČIO

"Poljska se neće u svemu složiti sa EU"

Lider vladajućih poljskih konzervativaca, stranke Pravo i Pravda, bivši premijer Jaroslav Kačinjski odbio je danas u Varšavi optužbe da nastoji da izvede Poljsku iz Evropske unije.

Kačinjski je kazao da ne postoji drugačiji način da se bude u Evropi nego kao članica EU, ali da zvanična Varšava neće pristajati na sve što ostale članice traže od nje.

"Danas biti u Evropi, znači biti u EU. Nema drugog načina. Želimo da budemo u njoj i to je stav većine Poljaka. Oni koji danas pokušavaju da tvrde da je drugačije, i govore o nekim eksperimentima izlaska iz EU, to su štetočine, politički avanturisti", kazao je Kačinjski u Sejmu poljskog parlamenta, na proslavi Dana poljske zastave.

Kačinjski koji formalno ima samo poslaničku funkciju, ali zbog realnog uticaja na Vladu i šefa države mediji o njemu govore kao o "natpremijeru" i "natpredsjedniku" Poljske, upozorio je, međutim, da biti u EU za njega ne znači da će se Poljska složiti sa svim što Unija odluči.

"Biti u Uniji ne znači pristajati na sve, pristajati na situaciju koja će ugroziti bezbjednost naših građana, Poljaka, posebno Poljakinja, koja će remetiti pravo na miran život i na naš moralni poredak. Oni koji žele da budu u Poljskoj, moraju da taj pravni i moralni poredak poštuju kao svoj", rekao je Kačinjski povodom izbjegličke krize i nastojanja EU da uvede solidarnu preraspodjelu izbjeglica po cijeloj EU.

Kačinjski je danas, kao velike uspjehe jednobojne vlade svoje stranke koja je preuzela vlast krajem oktobra prošle godine, naveo jačanje istočnog krila NATO i buduće rotaciono prisustvo vojnika SAD na poljskoj teritoriji, modernizaciju armije i jačanje energetske bezbjednosti nakon izgradnje terminala za tečni gas u luci Švinoujšće. To su sve projekti koje je započela i privela kraju prethodna poljska liberalna vlada Građanske platforme.

Upravo sadašnji lider Građanske platforme, Gžegož Shetina, optužio je Kačinjskog, premijerku Beatu Šidlo i predsjednika Andžeja Dudu da svojim sukobom sa Evropskom komisijom, Savjetom Evrope povodom sistematskog ugrožavanja pravne države preko reformi Ustavnog suda, pretvaranja javnih medija u državne, čistki i politizacije državne uprave, u stvari nastoje da izvedu Poljsku iz EU.

Shetina je rekao da će, ako Kačinjski i njegovi konzervativci nastave da zaoštravaju spor sa Briselom u kojem Poljskoj čak prijeti da joj EU oduzme pravo glasa, insistirati da se raspiše referendum kako bi Poljaci svojoj vladi jasno kazali da žele da ostanu u EU.

Samo radikalni nacionalisti i ekstremisti iz Narodno-radikalnog bloka se javno zalažu za "POLexit".

Na njihove demonstracije za izlazak Poljske iz EU u Varšavi i još nekoliko gradova u nedjelju je, međutim, došlo po svega nekoliko desetina njihovih aktivista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније