Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

03. 05. 2016. 17:46 >> 17:29

SAVJET EVROPE

"Države da ne ućutkuju medije"

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je danas povodom Svjetskog dana slobode medija, 47 država članica Savjeta da učine sve kako zakoni koji se odnose na zaštitu od klevete, ne dovedu do autocenzure medija i ne oslabe javnu debatu.

"Svjedoci smo zabrinjavajućih trendova da pojedine vlade zloupotrebljavaju sudske procese o kleveti u političke svrhe, da arbitrarna primjena zakona o zaštiti od klevete dovodi do hapšenja novinara i pokušaja da se unazade zakonodavne reforme koje dekriminalizuju klevetu", rekao je Jagland i podsjetio na svoj Izvještaj o stanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u Evropi 2016.

On je dodao da je od ključne važnosti za demokratiju da mediji rade svoj posao i da kritički analizraju vlasti, ali i da u obavljanju dužnosti čuvara istine u potpunosti uživaju sva prava garantovana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, dok zakoni o zaštiti od klevete i njihova primjena ne smiju imati negativne posljedice po slobodu izražavanja.

"Kada se prave nacrti zakona ili kada se oni mijenjaju, vlade bi morale da uzmu u obzir da je Evropski sud za ljudska prava istakao da su zatvorske kazne kompatibilne sa Konvencijom samo u izuzetnim slučajevima, onda kada se krše druga osnovna prava, na primjer u slučaju govora mržnje ili podsticanja na nasilje. Takođe je ključno da su sankcije za klevetu propisane građanskim pravom, proporcionalne i da ne mogu biti zloupotrijebljene za ućutkivanje medija", istakao je Jagland.

Kleveta je postepeno dekriminalizovana u većini evropskih država, a u onima u kojima se i dalje smatra krivičnim djelom, sankcije se rijetko primjenjuju.

Posljednjih godina primijećen je značajan porast broja sudskih procesa, uz previsoke naknade za štetu, često veće od novčanih kazni predviđenih krivičnim zakonom.

U okviru smjernica za zaštitu novinarstva i bezbjednost novinara i ostalih medijskih učesnika, usvojenih početkom ove godine, Komitet ministara Savjeta Evrope zatražio je od država članica da preispitaju svoje zakone i praksu u vezi sa pitanjem slobode medija, uključujući način na koji se rješava pitanje klevete, da bi se osigurala saglasnost sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније