Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

04. 05. 2016. 22:49 >> 22:38

KERI PORUČIO

Asad mora do ode do 1. avgusta

Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je sirijsku vladu i njene saveznike u Moskvi i Teheranu da do 1. avgusta moraju da uklone predsjednika Bašara al Asada, ili da se suoče sa posljedicama novog američkog pristupa u okončanju građanskog rata u Siriji.

 

Imajući u vidu dosadašnje neispunjene američke prijetnje tokom sukoba u Siriji - od tvrdnji da su Asadovi dani odbrojani prije pet godina, do obećanja vojne akcije ako on upotrebi hemijsko oružje - nije jasno kakav efekat bi mogao da ima ovaj Kerijev ultimatum, navodi AP.

Američka agencija ocjenjuje da je malo vjerovatno da će administracija Baraka Obame, koja se dugo protivila aktivnoj američkoj borbenoj ulozi u Siriji, usred predsjedničke izborne kampanje značajno povećati vojno prisustvo iznad sadašnjih 300 pripadnika specijalnih snaga čiji angažman je već odobren.

"Rok za tranziciju je 1. avgust", rekao je Keri novinarima u Stejt departmentu.

On je osudio napad na bolnicu u Alepu u kojem je poginulo 20 ljudi i rekao da je raketa izgleda ispaljena sa teritorije koju kontrolišu pobunjenici.

SAD, kako je naglasio, odbacuje nasilje nad civilima, bilo da ga čini Asadova vlada ili opozicione grupe koje podržava Zapad.

On je upozorio da bi jedna od glavnih posljedica mogla da bude potpuno poništavanje primirja i povratak ratu.

"Ne mislim da Rusija to želi. Ne mislim bi da bi Asad imao koristi od toga. A moglo bi da se govori i o drugim posljedicama. To ostaje za budućnost", naveo je Keri.

Prema njegovim riječima, Rusija i SAD rade na detaljima trajnijeg primirja koji bi obuhvatio Alepo. Lideri svih strana, kako je dodao, moraju da se uzdrže od borbi radi mira.

"Ako je Asadova strategija da nekako zauzme Alepo i dio zemlje, imam vijest za njega: ovaj rat se neće završiti", rekao je Keri i dodao da "sve dok je Asad tu, opozicija neće prekinuti borbu".

 Keri je naveo i da je prenio svim kolegama u Moskvi i Teheranu da u Siriji neće biti mira sve dok ne budu spremni za novu sirijsku vladu.

 "Asad, jednostavno, ne može da ujedini zemlju", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније