Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 05. 2016. 14:51 >> 14:34
5

PRESTIŽNO PRIZNANJE

Papa Franjo dobio Karlovu nagradu

Papa Franjo pozvao je Evropu da sruši zidove koje je izgradila kako bi zadržala migrante i da izgradi novu "socijalnu ekonomiju".

 

 

 

Rekao je da takav oblik ekonomije treba da služi interesima mnogih, a ne samo malobrojnih.

Podsjetivši da su osnivači Evropske unije stremili ka integraciji poslije Drugog svjetskog rata, vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da su oni bili inspirativni zato što su se usudili da radikalno mijenjaju modele koji su doveli do rata, prenosi AFP. 

"Danas, više nego ikada, njihova vizija nas nadahnjuje da gradimo mostove i rušimo zidove", istakao je papa, rekavši da sanja o Evropi u kojoj "biti migrant nije zločin". 

On je ukazao i da je Evropi potrebna "transfuzija memorije" kako bi se oslobodila iskušenja da hrli ka "brzim i lakim kratkoročnim političkim dobicima". 

Papa je poručio da Evropa mora, takođe, da iz temelja promijeni svoj ekonomski model. 

"Ako želimo da preispitamo naše društvo, moramo da otvorimo dostojanstvena i dobro plaćena radna mjesta, pogotovu za mlade", zaključio je on. 

Papa je to rekao u govoru koji je održao u Vatikanu nakon što mu je tokom svečane ceremonije uručena Karlova nagrada, jedna od najprestižnijih evropskih nagrada, zbog njegovih "zasluga za Evropu". 

Papa Franjo, koji je neočekivano odlučio da primi nagradu, poruku Evropi uputio je obrativši se prisutnima među kojima su bili njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednici glavnih institucija EU i premijeri brojnih evropskih vlada. 

Uoči ceremonije, papa je jutros primio u privatnu audijenciju predsjednika Evropskog parlamenta Martina Šulca, predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, a sastao se i sa njemačkom kancelarkom Merkel. 

Papa Franjo je dobitnik Karlove nagrade za 2016. godinu zbog svog, kako je naveo Savjet za dodjelu nagrade, "izuzetnog moralnog autoriteta koji nas istovremeneno opominje i kao posrednik podsjeća da Evropa ima zadatak i obavezu da nastavi da radi na ostvarenju ideala svojih osnivača u izgradnji mira i slobode, prava i demokratije, solidarnosti i očuvanju integriteta". 

Karlovu nagradu od 1950. godine dodjeljuje njemački grad Ahen za doprinos evropskom jedinstvu.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније