Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 05. 2016. 17:35   >>  17:20 6

"IDITE SVOJIM PUTEM"

Erdogan odbio vize EU

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da Turska neće mijenjati svoj antiteroristički zakon kao što je tražila Evropska unija u zamjenu za ukidanje šengenskih viza za građane Turske.

"Mi ćemo ići svojim, vi idite svojim putem", rekao je Erdogan, dan nakon što je premijer Ahmet Davutoglu, koji je sa EU postigao sporazum o liberalizaciji viznog režima, najavio da odlazi sa funkcije.

U govoru u Istanbulu, Erdogan je rekao i da treba što prije organizovati referendum o ustavnim reformama koje daju šira ovlašćenja šefu države, javile su svjetske agencije.

"Neophodno je da hitno odlučimo o novom Ustavu s predsjedničkim ovlašćenjima. U najkraćem roku je potrebno organizovati glasanje o tom pitanju", rekao je Erdogan i dodao da će novi Ustav učiniti Tursku "jačom i stabilnijom" Erdogan, koji je na čelu Turske od 2002. godine, najprije kao predsjednik vlade, a potom 2014. kao šef države, u nekoliko navrata je pominjao potrebu za ustavnim reformama u zemlji i prelaska s parlamentarnog na predsjednički sistem.

Davutoglu, čiji su se politički stavovi udaljili od Erdoganovih, juče je najavio da podnosi ostavku na mjesto premijera.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније