Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 05. 2016. 10:18 >> 10:02

MONT EVEREST

Prvi stranci na vrhu svijeta poslije dvije godine

Dva Britanca i Meksikanac popeli su se danas na Mont Everest i postali prvi stranci koji su poslije dve godine osvojili najviši vrh svijeta.

Alpinisti su se, zajedno sa trojicom nepalskih vodiča, popeli rano jutros na vrh Himalaja, na visini od 8.850 metara, izjavio je Ang Čering iz Planinarskog udruženja Nepala.

Britancu Kentonu Kulu (42) je ovo 12. put da se popeo na Mont Everest, a Robert Ričard Lukas (36) drži rekord sa šest uspješnih penjanja do vrha i sa sjeverne kineske strane i južne nepalske, tokom jedne sezone. Treći alpinista koji je danas osvojio vrh je Meksikanac Dejvid Liano Gonsales.

Devetorica nepalskih vodiča Šerpasa osvojili su Mont Everest u srijedu, dvije godine pošto niko nije uspio da se popne do planinskog vrha zbog velikog broja nesreća.

Prošle godine je u lavini izazvanoj velikim zemljotresom stradalo 19 alpinista, a 61 je povrijeđen.

U lavinama 2014. godine stradalo je 16 Šerpasa, a gotovo svi alpinisti su poslije toga odustali od penjanja. Jedini planinarski tim koji je te sezone osvojio Mont Everest činili su jedna Kineskinja i pet šerpaskih vodiča.

Šerpasi, etnička grupa koja naseljava istočni Nepal, prate ekspedicije u pohodima na Himalaje kao vodiči i nosači opreme.

Očekuje se da mnoge ekspedicije budu uspješne tokom maja, koji je najpovoljniji mjesec za penjanje zbog dobrih vremenskih uslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније