Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 05. 2013. 14:50 >> 14:49

VELIKA BRITANIJA

Traži azil da se ne bi udala za kralja

Tincvalo Ngobeni(22) iz Svazilenda zatražila je azil u Velikoj Britaniji, jer tamošnji kralj Msvati III želi da je primora da postane njegova 14. Supruga.

Kako Ngobeni tvrdi, imala je samo 15 godina kada je zapala kralju za oko.

"Pitao me želim li postati dio kraljevske porodice. Bila sam prestravljena, ali sam morala da ćutim o svemu tome. Znam da se ne želim udati za njega i da ne želim posvetiti svoj život njemu. Njegove žene žive u palatama, okužene čuvarima i nigdje ne mogu izaći bez kraljevog dopuštenja. Tek jednom godišnje putuju u Ameriku u kupovinu", ispričala je Ngobeni, istakavši kako je saznavši za kraljeve namjere s tetkom pobjegla u Englesku.

Dodaje da drugog izbora nije imala, jer kralja niko ne može da odbije.

 Takođe, jedna je od najaktivnijih boraca protiv režima u Svazilendu, pa svake sedmice protestuje ispred ambasade te zemlje u Londonu.


"Nedavno sam dobila informaciju da su poslati ljudi iz Svazilenda po mene. Živim u strahu. Ukoliko me uhvate i odvedu tamo biću uhapšena ili bih mogla proći isto kao i drugi politički aktivisti u Svazilendu - a njih su mučili, tukli i ubijali", kazala je 22-godišnjakinja.

Ngobeni je još 2007. zatražila politički azil, no 2011. joj je odbijen. Uložila je žalbu i čeka odluku.

Inače, svazilandski kralj Msvati III svake godine koristi pravo da odabere  jednu ženu tokom festivala koji se održava u čast svazilandske kraljice majke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније