Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 05. 2016. 19:23   >>  19:05

SASTANAK KAO PORUKA

Istorijski susret pape i sunitskog imama

Papa Franjo je primio danas šeika Ahmed el-Tajiba, glavnog imama sunitske džamije i univerziteta Al-Azhar u Kairu, a prvi dolazak jednog sunitskog vođe u Vatikan svjedoči o postepenom poboljšanju odnosa između dvije vjere od kada je papa Franjo stupio na dužnost, prenosi Tanjug.

Prilikom dolaska šeika Ahmeda el-Tajiba u Apostolsku palatu, papa je izjavio da je sama činjenica da su se sastali od velikog značja.

“Ovaj sastanak je poruka” rekao je papa imamu, prenosi AP.

Ovo je prvi put da je jedan sunitski vođa došao u Vatikan.

Sastanak je održan nakon što je dzamija Al-Azhar, prestižna institucija za proučavanje sunitske teologije i šerijatskog zakona, suspendovala na pet godina razgovore sa Vatikanom u znak protesta zbog komentara tadašnjeg pape Benedikta.

Benedikt je tražio veću zaštitu koptskih hrišćana u Egiptu poslije bombardovanja hrišćanske crkve u Aleksandriji kada je poginula 21 osoba.

Od tada, napadi islamista na hrišćane su sve češći, ali su s dolaskom novog pape Vatikan i Al-Azhar ipak obnovili veze, a delegacija Vatikana je posjetila Kairo u februaru.

Nakon posjete, El-Tajib putuje u Pariz da otvori muslimansku-katoličku konferenciji o odnosima između Istoka i Zapada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније