Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 05. 2016. 10:20 >> 10:02

DRUGI DAN

Nastavljeno iseljavanje migranata iz Idomenija

Grčke vlasti su danas, drugog dana iseljenja migranata iz neformalnog izbjegličkog kampa u Idomeniju, poslale policajce i buldožere da sruše šatore i nastave sa odvoženjem izbjeglica koje su već mjesecima zaglavljene u tom kampu na granici sa Makedonijom.

 

 

 

Tokom jučerašnjeg dana je iz Idomenija evakuisano 2.031 migranat, od čega su 1.273 bili Kurdi, 662 Sirijci i 97 Jazidi, prenio je Rojters.

- Iseljenje teče bez ikakvih problema - izjavio je portparol grčke vlade za migrantsku krizu Jorgos Kiricis i dodao da će, u idealnom slučaju, migranti biti iseljeni do kraja nedjelje, iako nije određen precizan rok za okončanje evakuacije.

Jutros je nekoliko autobusa ispunjenih do posljednjeg mjesta, najviše porodicama sa djecom, napustilo Idomeni i krenulo ka državnim migrantskim centrima na jugu Grčke.

Prema najnovijim procjenama, prije početka iseljenja je najmanje 8.000 ljudi boravilo u kampu u Idomeniju, koji je bio pretrpan i imao loše uslove za život, pošto su prethodno migranti ignorisali pozive vlade da napuste kamp.

U jednom trenutku, nakon što su balkanske zemlje zatvorile svoje granice za izbjeglice koje su planirale da putuju na sjever Evrope, u Idomeniju se skupilo čak 12.000 ljudi, među kojima je najviše bilo Sirijaca, Avganistanaca i Iračana.

Grčke vlasti planiraju da postepeno premjeste migrante iz Idomenija u državne izbjegličke centre na jugu zemlje, koji imaju kapacitete za oko 5.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније