Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 05. 2016. 09:28 >> 09:13

MATERIJALOM ZA EKSPLOZIVE

Rusija optužuje Tursku da snabdijeva ID

Rusija je optužila Tursku da terorističku organizaciju Islamsku državu snabdijeva djelovima za pravljenje improvizovanih eksplozivnih naprava.

 

 

 

 Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin je u pismu koje je u srijedu poslao generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu naveo da su ti uređaji "rašireno korišćeni za izvođenje terorističkih djela".

Čurikin je rekao da analiza hemijskih komponenti eksploziva oduzetih islamistima u regionima oko iračkog grada Tikrit i sirijskog grada Kobani, kao i pregled uslova za prodaju tih komponenti, "ukazuju da su ili proizvedeni u Turskoj ili su isporučeni toj zemlji bez prava na ponovni izvoz".

"Ove činjenice pokazuju da su turske vlasti namjerno umiješane u aktivnosti Islamske države, pošto obezbjeđuju pristup komponentama za improvizovane eksplozivne uređaje koji se rašireno koriste za izvođenje terorističkih djela", rekao je Čurkin.

Ruski ambasador je optužio pet turskih kompanija da su Islamskoj državi isporučivali aluminijumski prah, amonijum nitrat, vodonik-peroksid i druge materijale koje proizvode razne turske i strane kompanije.Čurkin je dodao da je jedna značajna karakteristika eksplozivnih uređaja uzetih od Islamske države upotreba djelova proizvedenih u američkim, švajcarskim i švedskim kompanijama.

"Detonirajući štapin proizveden u trećim zemljama ilegalno je preprodavan preko Turske borcima Islamske države", rekao je Čurkin.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je Čurkinovo pismo "najnoviji primjer ruske propagandne kampanje protiv Turske" i dodao da "kao takvo ne može biti shvaćeno ozbiljno".

Odnosi Rusije, koja je ključni saveznik sirijskog predsjednika Bašara el Asada, i Turske, koja podržava sirijsku opoziciju, bili su zategnuti od početka petogodišnjeg sukoba, a situacija je pogoršana prošlog novembra kada je Turska oborila ruski ratni avion blizu njene granice sa Sirijom.

Rusija je poslije toga u svojoj bazi u Siriji razmjestila sistem protivraketne odbrane i uvela Turskoj ekonomske sankcije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je optužio Ankaru da "dozvoljava teroristima da zarađuju novac prodajom nafte ukradene u Siriji", a truski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegova porodica su optuživani da su lično zarađivali od trgovine naftom s Islamskom državom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније