Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

26. 05. 2016. 11:02 >> 10:45

POČETAK SAMITA

Lideri G7 posjetili japanski hram

Lideri sedam industrijski najrazvijenih zemalja počeli su danas u Japanu razgovore čiji će glavni fokus biti oporavak svjetske ekonomije.

Dvodnevni samit G7 počeo je posjetom svjetskih lidera hramu Ise, najsvetijem mjestu šintoističke religije, gdje su prešli preko čuvenog drvenog mosta i zajedno učestvovali u ceremonijalnoj sadnji drveća.

Japanski zvaničnici izjavili su da cilj posjete hramu nije bilo izvođenje bilo kakvih vjerskih svečanosti, nego da se svjetski lideri upoznaju s japanskom kulturom i osjete "vazduh, vodu, prirodu i atmosferu".

"Ise je mjesto koje predstavlja ljepotu prirode i bogatstvo naše kulture i duge tradicije", izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Jasuhisa Mavamura.

Domaćin samita, premijer Japana Šinzo Abe, dočekao je u hramu lidere Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, SAD i Kanade, a zatim su na radnom ručku nastavili razgovore koji će uključiti brojne svjetske teme, od sporog oporavka ekonomije, pomorske bezbjednosti, pitanja zdravlja na globalnom nivou, korupcije do borbe protiv terorizma i izbjegličke krize.

Očekuje se da će Abe na samitu, kao i na odvojenim sastancima s liderima, razgovarati i o infrastrukturnim projektima i da će pokušati da dobije finansijsku podršku za te projekte, uključujući izgradnju puteva i elektrana širom svjeta.

Predsjednik Evropskog savejta Donad Tusk pozvao je učesnike samita da pomognu Evropi u suočavanju s izbjegličkom krizom.

"Oni koji nas kritikuju trebalo bi da razmisle kako da još više pomognu, jer je ono što Evropa obezbjeđuje već obimno", kazao je Tusk, dodajući da ako lideri G7 ne preduzmu vodstvo u upravljanju tom krizom, niko drugi neće.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da će se mogući izlazak Velike Britanije iz EU takođe naći na agendi.

Predsjednik SAD Barak Obama sastao se sinoć s Abeom i tom prilikom izrazio zabrinutost zbog hapšenja radnika u amerčkoj vojnoj bazi na japanskom ostrvu Okinava, u slučaju ubistva jedne lokalne žene.

Obama će poslije samita u petak posjetiti Hirošimu, kao prvi američki predsjednik koji je posjetio grad na koji su SAD bacile atomsku bombu na kraju Drugog svjetskog rata. On se, medutim, kako je ranije saopšteno u Vašingtonu, neće izviniti za taj napad u kojem je poginulo, što neposredno, što od posljedica radijacije, 140.000 hiljada ljudi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније