Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta

26. 05. 2016. 11:54 >> 11:46

TERITORIJALNA PRAVA

Kina zabrinuta zbog agende samita G7

Jedna od tema razgovora lidera sedam industrijski narazvijenijih zemalja tokom samita u Japanu vjerovatno će biti pomorska bezbjednost i sloboda plovidbe i prelijetanja, a kineska državna novinska agencija Sinhua je tim povodom ocijenila da Grupa 7 treba da gleda svoja posla.

Kina vodi spor s Japanom, domaćinom samita G7, oko teritorija u Istočnom kineskom moru, kao i s nekoliko zemalja regiona oko teritorijalnih prava u Južnom kineskom moru.

Sinhua ocjenjuje da bi članice G7 na agendu samita dodale irelevantna pitanja ako bi razgovarali o Južnom kineskom moru.

"G7, kako ne bi postao zastarjeo i kako ne bi negativno uticao na globalni mir i stabilnost, treba da gleda svoja posla prije nego da upire prstom na druge i podstiče sukobe", navodi se u izvještaju kineske agencije.

Svako miješanje u takve stvari, dodaje Sinhua, bilo bi uzaludno.

Lideri Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, SAD, Kanade i Japana počeli su danas dvodnevni samit posetom japanskom hramu Ise.

Očekuje se da će na agendi samita biti brojne svjetske teme, od sporog oporavka ekonomije, pomorske bezbjednosti, pitanja zdravlja na globalnom nivou, korupcije do borbe protiv terorizma i izbjegličke krize.

Kina polaže teritorijalno pravo na skoro cijelu površinu Južnog kineskog mora, u kojem gradi vještačka ostrva, a na djelove tog mora pravo polaže još šest azijskih država. SAD su tokom redovnih misija u tom regionu slale ratne brodove u sporne vode i izviđačke avione pozivajući se na načela slobodne plovidbe i prelijetanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније