Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 05. 2016. 12:29   >>  12:11 1

GRADITI DIJALOG

Putin: Brisel nije spreman za dijalog s Moskvom

Rusija i Evropska unija nemaju nerješivih protivurječnosti, ali Brisel za sada nije spreman za dijalog s Moskvom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

 

 

 

Putin je poručio da dvije strane treba da grade ravnopravan i pravedan dijalog kao partneri kako bi prevazišli međusobna razilaženja.

On je, u svom tekstu objavljenom u grčkom listu "Katimerini" uoči posjete Grčkoj, istakao da jaka pozicija Evrope u novom međunarodnom poretku može biti postignuta samo ukoliko se ujedine napori svih evropskih zemalja, uključujući Rusiju.

"Polazište Rusije je potreba za izgradnjom ranvopravnog i pravednog partnerskog dijaloga sa EU o dugačkom nizu pitanja - od pojednostavljenja viznog procesa do izgradnje energetskih saveza", naveo je Putin dodavši da, iako se ne čini da i EU ima takav stav, "ne postoji problem koji se ne može riješiti", prenosi Rojters.

Za povratak tom višestranom partnerskom odnosu, ukazuje Putin, potrebno je odbaciti pogrešnu logiku prema kojoj je jedna strana nadmoćnija.

"Svaka strana mora ozbiljno da uzme u obzir stavove i brige one druge", napisao je Putin. On je, takođe, pozvao na stvaranje zone ekonomske i humanitarne saradnje na prostranstvu od Atlantskog do Tihog okeana, naglasivši da važan korak na tom putu treba da postane "harmonizacija evropskog i evroazijskog procesa integracije", prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, saradnja u regionu treba da se oslanja na "arhitekturu jednake i nedjeljive bezbjednosti", a ovaj posao je od posebnog značaja u savremenim uslovima kada se Evropa suočava sa rastućom konkurencijom drugih centara uticaja.

Putin je podsjetio da su na jubilarnom samitu Rusija-ASEAN, koji je nedavno održan u Sočiju, strane "konstruktivno razmatrale i aktuelna međunarodna pitanja, izglede za projekte integracije i produbljivanje saradnje u azijsko-pacifičkom regionu".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније