Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

28. 05. 2016. 11:49 >> 11:32
1

OPERACIJA KONDOR

Posljednji argentinski diktator osuđen 20 godina

Sud u Argentini osudio je 15 bivših vojnih zvaničnika zbog učešća u Operaciji Kondor sedamdesetih godina prošlog vijeka u Južnoj Americi.

 

Cilj Operacije Kondor, u kojoj su učestvovali zvaničnici šest zemalja – Argentine, Čilea, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije i Brazila, bio je da se obračunaju sa pristalicama ljevice i suzbiju ljevičarski pokreti na kontinentu.

Rejnaldo Binjone (88), posljednji argentinski diktator, takođe je proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora.

U Argentini se posljednjih deset godina sudilo stotinama bivših pripadnika vojske. To je jedina latinoamerička država u kojoj je  sprovedena neka vrsta Nirnberškog procesa poslije diktatura u tom zemaljama.

Sjedinjene Amričke Države (SAD) znale su za postojanje Plana Kondor i nijesu mu se suprotstavljale. Naprotiv, na suđenju je dokaz optužbe bila poruka nekadašnjeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera argentinskom zvaničniku u kojoj se navodi da je potrebno “brzo sprovesti neophodno”.

Prvi put se Planu Kondor osudilo kao kriminalnoj organizaciji mada su pripadnici vojski u Južnoj Americi i ranije bili osuđivani u vezi sa ovim događajima.  

Jučerašnja presuda dočekana je aplauzom u sudnici u Buenos Ajresu.

Osuđeni nijesu prisustvovali izricanju presude. Suđenje je trajalo tri godine, a većina je osuđena za učešće u kriminalnoj organizaciji. Na sudu se pojavilo više od 300 svjedoka.

Na početku procesa u februaru 2013. godine bilo je 25 optuženih. Osmorica su umrla u međuvremenu, a ostalih 17 ima izmedju 77 i 92 godina.

Među 105 žrtava Operacije Kondor najviše je bilo Urugvajaca (45), zatim Čileanaca (22), Paragvajaca (13), Bolivijaca (11) i 14 Argentinaca.

Najveći broj ubistava i otmica (89) bio je u Argentini, gdje je živio veliki broj političkih izbjeglica iz Čilea, Paragvaja i Urugvaja.   

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније