Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 05. 2013. 09:41 >> 09:41

ZAPADNA OBALA

Izrael vraća Palestincima zemljište

Palestinski seljaci će možda ponovo imati pristup svojoj zemlji na Zapadnoj obali, na mjestu gdje je bila jevrejska kolonija, napuštena 2005, objavila je juče izraelska organizacija za ljudska prava prava "Ješ Din".

Po toj organizaciji koja je uložila žalbu Vrhovnom sudu u ime vlasnika iz palestinskog sela Burka, sjeverno od Nablusa, država je obavijestila sud o odluci "da poništi konfiskaciju zemljišta na kojem je građeno naselje".

 

 

Zemljište je još 1978. godine konfiskovano iz "bezbjednosnih razloga", da bi tu, kako se prvobitno planiralo, bila vojna baza, kaže "Ješ Din".

"Umjesto baze, bespravno je građeno naselje Homeš. To naselje je napušteno 2005. godine, i ta oblast je postala zatvorena vojna zona, ali nije opozvana odluka o konfiskaciji", navodi se u saopštenju. "Znamo da će biti opozvana odluka o konfiskaciji (...) To je dug proces, ali ako je Vlada to poručila Vrhovnom Sudu, vjerovatno neće promijeniti tu odluku", rekla je za AFP Reut Mor, predstavnica "Ješ Dina".

Kolonija Homeš je napuštena avgusta 2005, kao i još tri naselja na sjeveru Zapadne obale, u okviru evakuacije svih izraelskih naselja i vojnih baza u pojasu Gaze.

 "Nažalost, znamo iz iskustva da Izrael, čak i kada priznaje Palestincima privatno vlasništvo nad zemljištem, to ne znači i da omogućava pristup", dodala je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније