Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

31. 05. 2016. 14:15 >> 13:57
7

STOLTENBERG OCIJENIO

Samit NATO u kritičnom trenutku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da predstojeći samit NATO 8. i 9. jula u Varšavi dolazi u kritičnom trenutku sve asertivnije Rusije i porasta ekstremizma i nasilja na Bliskom istoku i u Africi.

On je međutim rekao da su najveća pojačanja NATO-a od hladnog rata i dalje samo defanzivne prirode.

"Samit se odigrava u kritičnom trenutku. Vidimo sve asertivniju Rusiju i njeno zastrašivanje susjeda, granice mijenja silom. Vidimo i porast ekstremizma i nasilja na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. Vidimo i izazove koji ne znaju za granice - terorizam, sajber napadi. NATO odgovara na te izazove. Sprovodimo najveće jačanje naše bezbjednosti od kraja hladnog rata", kazao je Stoltenberg nakon razgovora s poljskim ministrom odbrane Antonijem Maćerevičem.

On je naglasio da sve te aktivnosti NATO-a i na jačanju istočnog krila imaju samo defanzivni karakter, a istakao je i da bezbjednost cijele Alijanse jača i dobra saradnja sa partnerima.

"Nastojimo da proširimo zonu stabilnosti sarađujući s našim partnerima kako na istoku tako na jugu tako što im pomažemo da izgrade adekvatne odbrambene institucije i povećamo njihove sposobnosti. Zato što ako te zemlje budu stabilne i mi ćemo biti bezbjedniji. Naša bezbjednost nikada ne može da se uzima zdravo za gotovo", rekao je Stoltenberg u Varšavi.

Poljski ministar odbrane Maćerevič saopštio je da je potvrđeno da će u Poljsku i baltičke zemlje stići pojačanja - četiri saveznička bataljona u kojima će se po principu rotacije smjenjivati vojnici raznih armija, ali prisustvo će biti neprestano, mada da još nije precizirano gdje će tačno biti locirani.

"Jedan bataljon bi trebalo da bude u Poljskoj, tri u baltičkim zemljama. Tema razgovora bili su i stalni magacini savezničke vojne opreme, što je za nas nečuveno važno i jača naš osjećaj bezbjednosti, i Poljske i istočnog krila NATO-a", kazao je Maćerevič, javlja poljska televizija TVN24.

Maćerevič je dodao da se pored tih savezničkih pojačanja u vidu četiri bataljona vode i odvojeni pregovori sa SAD o razmještanju jedne američke oklopne brigade u regionu zemalja baltičkog regiona - Poljske i tri bivše sovjetske republike.

Generalni sekretar NATO-a boravi od juče u posjeti Poljskoj u okviru posljednjih priprema za samit NATO na Narodnom stadionu u Varšavi 8. i 9. jula.

Sinoć je razgovarao sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom i dao mu uvjeravanja da će NATO svaki napad na Poljsku tretirati kao napad na cijeli zapadni vojni savez, a predstojeći samit označio za prekretnicu.

"Nakon samita NATO u Poljskoj će biti više vojske NATO, tako da se svakom potencijalnom agresoru pošalje signal da bi bila kakav napad na Poljsku značio napad na cijeli savez", rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO razgovarao je danas i sa poljskom premijerkom Beatom Šidlo.

Pred samit, sredinom juna sastaće se još jednom i ministri odbrane zemalja članica NATO da dogovore posljednje konkretne detalje.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније