Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

12. 06. 2016. 23:39 >> 23:21
5

STOLTENBERG PORUČIO

NATO ne želi novi hladni rat

NATO ne želi novi hladni rat, Rusiju ne smatra "neminovnom prijetnjom" i raketni štit koji postavlja uz ruske granice ne ugrožava tu zemlju, izjavio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za francuski listi "Žurnal di dimanš".

Upitan da li su zaista potrebni predstojeći veliki NATO manevri uz učcešće 25.000 vojnika u Poljskoj, on je odgovorio da ih je organizovala Varšava, dodavši da su i Rusi održali takve vježbe, prenosi Beta.

Čelnik Alijanse je uzvratio da je "Rusija utrostručila vojni budžet i primjenjuje silu prema susjedima, posebno u Ukrajini, i kad je pripojila Krim, pa će zato NATO postaviti četiri bataljona u baltičkim zemljama i Poljskoj".

Upitan da li među saveznicima postoji spremnost za obnovu saradnje i sazivanje Savjeta NATO-Rusija prije samita NATO-a u julu u Varšavi, što su zatražili francuski predsjednik Fransoa Oland i šef diplomatije Žan-Mark Ero, on je rekao da se "o tome upravo savjetujemo sa članicama NATO-a".

Stoltenberg je naveo da je Atlantski savez bio primoran da reaguje kada su ruske snage došle u opasan kontakt s brodovima u Baltičkom ili Crnom moru, naglasivši da Rusiju NATO ne vidi kao neku neminovnu preijtnju i ne želi novi hladni rat.

Upitan zašto se dovršava razmještaj sistema antiraketne odbrane u Rumuniji i Poljskoj, a što Rusija vidi kao prijetnju, Stoltenberg je odgovorio da "taj sistem nije uperen protiv Rusije, već mu je cilj da osujeti druge prijetnje na jugu Evrope".

On je rekao i da "Rusi znaju da taj sistem nije u stanju da ugrozi njihov sistem nuklearnog odvraćanja… a i nema nuklearne bojeve glave".

Upitan o razvoju situacije i da li će intervenisati u Libiji, Stoltenberg je naglasio da je "NATO spreman da odgovori na svaki zahtjev za intervenciju" u Libiji, ali samo ako poziv dođe od međunarodno priznatih libijskih vlasti i u sklopu akcije u okviru UN.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније