Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 06. 2016. 11:20 >> 11:03
1

STOLTENBERG TVRDI

"Rusija vojnim sredstvima stvara zonu uticaja"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u intervjuu za njemački list Bild da Rusija svim raspoloživim vojnim sredstvima nastoji da stvori svoju "zonu uticaja".

 

 

 

"Rusija nastoji da svim raspoloživim vojnim sredstvima stvori svoju zonu uticaja.

Suprotno međunarodnom pravu, Moskva je anektirala Krim i podržava separatiste na istoku Ukrajine, ali NATO će nastaviti da prati militarizaciju svojih granica na Arktiku, Baltiku, Crnom moru i u oblasti Sredozemlja", rekao je Stoltenberg.On je dodao da je Alijansa spremna da reaguje na agresivne i iznenadne ruske manevre i ocijenio da raspoređivanje četiri bataljona NATO-a u baltičkim zemljama i Poljskoj nije izazivanje konflikata, već pokušaj da se oni spriječe.

Prema Stoltenbergovim riječima, NATO stacioniranjem svojih snaga na istoku "primjereno odgovara na agresivno djelovanje Rusije".

Bivše članice Sovjetskog saveza, Letonija, Litvanija i Estonija, koje su članice NATO od 2004. godine, zatražile su od Alijanse da pojača svoje prisustvo na njihovim teritorijama zbog ukrajinske krize i jačanja ruske vojne moći u blizini njihovih granica.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a odobrili su u utorak na sastanku u Briselu raspoređivanje četiri bataljona od po 800 do 1.000 vojnika u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, a Stoltenberg je tada rekao da je to znak spremnosti Alijanse da brani svoje članice od napada sa strane.

Vojnici će u tim zemljama boraviti po principu rotacije, a ne u stalnoj misiji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније