Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

25. 06. 2016. 13:14 >> 12:59
1

PUTIN U PEKINGU

Rusija i Kina strateški partneri

Predsednik Rusije Vladimir Putin pohvalio je danas u Pekingu ekonomske veze s Kinom, i kako je rekao, rusko "sveobuhvatno i strateško partnerstvo" s njenim susjedom.

Putin je rekao kineskom premijeru Li Kećijangu da su veze dvije zemlje čvrsto zasnovane na zajedničkim ekonomskim interesima.

"Naši odnosi se zaista imaju odlike sveobuhvatnog i strateškog panerstva", rekao je Putin Liju na početku njihovog sastanka.

Iako su Rusija i Kina povezane saradnjom na međuarodnom planu, kao i kulturom, obrazovanjem i na drugim oblastima, "na jedan ili drugi način, sve ima ekonomsku osnovu", rekao je Putin.

Putin se kasnije sastao s predsjednikom Kine Si Đinpingom, kome je rekao da narod ojbe države ima jaku želju da "ojača i razvije odnose".

Američka agencija AP ocjenjuje da se blizak odnos Vladimira Putina i Sija Đinpinga, kao i njihova zajednička želja da suzbiju globalnu dominaciju SAD, smatra glavnim pokretačem saradnje Rusije i Kine.

Putinova posjeta Kini dolazi pošto su članice Evropske unije postigle "načelan politički dogovor" o produžetku sankcija Rusiji do januara 2017, koje su toj zemlji uvedene zbog ukrajinske krize u martu 2014, a Rusija je isključena i iz Grupe osam najrazvijenih ekonomija svijeta.

Sankcije bi morali da potvrde i šefovi država i vlada EU na samitu 28. i 29. juna. Zvaničnici u Briselu su rekli da su sve članice EU za to da se krajem godine sankcije prema Rusiji preispitaju.

Putin je u maju 2014. posetio Peking, kada su potpisani brojni sporazumi, uključujući istorijski ugovor o isporuci gasa vrijedan 400 milijardi dolara.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније